Горещи новини

Реши ли КЗП в полза на потребителите казуса с индексацията на цените на телекомите?!

-14:25-Razloginfo.com

Комисията за защита на потребителите (КЗП) трябваше да убеди телекомите да признаят клаузата за индексацията на цените на действащите договори за неравноправна. Така за дружествата щеше да възникне задължението да възстановят всички надвзети на това основание суми от потребителите от първия момент на повишаването на цените на това основание до последната платена такса.Вместо това, КЗП подписа споразумение, което има действие само занапред и в духа си преповтаря подготвения законопроект за изменения на действащото законодателство, исканията от съда при вече заведените от неправителствени организации колективни искове и съдебно решение на първа инстанция по заведено дело с този предмет.

Това е становището на некомерсиалната платформа „Ние, потребителите“ по повод официална информация за подписано споразумение между Алианса за технологична индустрия и КЗП.

А какво се случи на практика?

Съвсем очаквано, след като преди месец (под обществения натиск и произнасяне на съда на първа инстанция за неравноправност на клаузата за индексацията) единият от телекомите обяви, че от 2024 г. при индексация на цената заради инфлацията, потребителите ще могат да се откажат от договора си без неустойка, останалите два оператора също отстъпиха и приеха тази формула, посочват от „Ние, потребителите“.

За този резултат допринесоха активните действия на омбудсмана проф. Диана Ковачева и нейния екип, Комисия по икономическа политика и иновации и Подкомисия на наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаване на монополите към Народното събрание и на народни представители, както и на Министерство на икономиката, с които „Ние, потребителите“ общува активно в продължение на повече от година. В резултат на това до „доброволната“ промяна се стигна съвсем закономерно, тъй като тя вече изглежда неизбежна.

Надяваме се новите правила да се изпълняват добросъвестно от дружествата и да не стават причина за нелоялни практики, които отново да бъдат подминавани от контролния орган – Комисия за защита на потребителите, казват още от сдружението.

Междувременно, всички ние трябва да проследим как ще приключат заведените колективни искове от неправителствени организации, защото от техния изход ще могат да се възползват директно присъединилите се към тях. Но те ще бъдат от полза и за останалите, тъй като ще създадат съдебна практика и при всяко ново дело с този предмет ще има позоваване на тези решения. Това означава, че засегнатите потребители ще могат да изискат да им бъдат възстановени надвзетите суми в резултат от действието на неравноправната клауза.

Предстои произнасяне по казуса и от регулатора във Великобритания.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!