Горещи новини

Решението: Антителата над определени стойности ще са основание за зелен сертификат, пускат го от четвъртък

-14:59-Razloginfo.com

Хората, преболедували или изкарали вируса безсимптомно, за които с тест се установи, че имат определено количество антитела, ще могат да получат удостоверение за това, което да използват като зелен сертификат.Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров, като уточни, че документът ще може да се издава от този четвъртък, 11 ноември.

Проведохме много обсъждания и експертни разговори. Имаме решение да се въведат тези сертификати от четвъртък, с изискване за извършване на лабораторно изследване и ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек ще може да получи сертификат, валиден 90 дни, обясни министър Кацаров.

Праговата цифра ще бъде 150 бала на милилитър, каза вирусолофът проф. Радка Аргирова, като ще се търсят и измерват само IgG антитела.

„Целта на този сертификат ще бъде да бъде притежаван от хора, които да бъдат сравнително добре предпазени от следваща зараза с вируса, т.е. не просто преболедували, а които са и преболедували и протектирани. За да се осъществи това, е нужно да се въведат методи и да се кажат стойностите, над които този сертификат ще важи“, допълни тя, като уточни, че сертификатът ще се отнася, както за хора, които са прекарали безсимптомно заболяването, така и за тези, които са си купили от аптеката анитгенен тест, който е позитивирал, и са си останали вкъщи, без да ходят до лаборатория или болница. В обхвата на документ попадат и хора, които по-късно са постъпили в болница, но нямат верификация с PCR и антигенен тест, каза още вирусологът.

„Така косвено ще получим информация колко хора действително са се срещали с вируса, защото за безсимптомните изобщо няма информаия“, допълни тя.

Всеки резултат от тест за IgG антитела ще се умножава с определен коефициент, одобрен от СЗО за преобразуване в бало единици, като крайният резултат трябва да е над 150 бала на милилитър, за да се признава, че този човек има защита.

Резултатът трябва да е 10 пъти над нормата, за да има защита, допълни и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

„За изследването може да се използва богат набор от методи, нямаме фиксирани конкретни тестове – могат да са флуоресцентни, ензимни, но трябва да са с C марка, да имат над 90% чувтствителност и да са сертифицирани“, обясни още тя, акто уточни, че IgG антителата са най-дълго живеещите, затова и те ще са определящият фактор.

„Това е така, защото има правопропорционална зависисмост между тази стойност и действително защитата и инхибицията на вируса по-нататък“, обясни проф. Аргирова.

„Удостоверенията на хората с антитела ще се издават от Наиционалната здравноинформационна система, но за целта лабораторията, в която ще се прави изследването, трябва да е достатъчно добре интегрирана, за да може когато лицето е направило своя тест, лабораторията да изпрати резултати към системата. Тя ще издаде удостоверението и ще върне до лабораторията национален референтен номер, с който лицето да получи документа си от системата, ще се изпраща и до самата лаборатория, която също ще може да го предостави“, обясни Иво Стойчев от „Информационно обслужване“.

Той показа и образец на документа, който ще изглежда по подобен начин на този за преболедуване, доказано с антигенен тест.

Този документ ще е валиден само на територията на страната.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!