Горещи новини

Рециклирани гуми могат да удължат на живота на асфалта

-18:05-Razloginfo.com

Учени от Кралския технологичен институт в Австралия са открили как да удължат живота на асфалта, като добавят към него рециклирани гуми, съобщи сайтът на учебното заведение.Експертите рядко си спомнят за въздействието на ултравиолетовата радиация върху асфалта. Слънцето обаче също уврежда пътищата. Поради тази причина е необходимо те да бъдат защитени от ултравиолетовите лъчи.

В рамките на експеримент учените са произвели три вида асфалт с различен състав. Към тях са били добавени съответно 7,5 процента, 15 процента и 22,5 процента рециклирани гуми. След това те са били поставени в машина, която симулира годишния цикъл на ултравиолетовата радиация.

Авторите на изследването са стигнали до заключението, че асфалтът с най-висока концентрация на рециклирана гума се запазва най-добре в горещината.

Според учените този метод не само дава нов живот на употребяваните гуми, но и предлага решение на проблема с износването на асфалта. Той освен това може да допринесе да се намали замърсяването на въздуха.

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!