Горещи новини

Рецептите влизат в телефона, МЗ пусна ново мобилно приложение

-15:12-Razloginfo.com

Обикновените бели рецепти вече ще се издават и чрез мобилно приложение. Това обявиха министрите на здравеопазването и на електронното управление Асен Меджидиев и Георги Тодоров. Приложението е-Rх ще се ползва от мобилен телефон или таблет, когато лекарят няма възможност да направи това на компютър с медицински софтуер.„Лекарят може да изпише рецепта по всяко едно време и от всяка една точка. Рецептата веднага попада в електронното здравно досие. Има голяма полза за пациентите“, коментира Меджидиев.

Важно условие за ползването на приложението е лекарят да бъде активен член на Българския лекарски съюз, каза Ивайло Стойчев от „Информационно обслужване“, което е разработило мобилното приложение.

Хартиените рецепти трябваше да станат изцяло електронни в края на миналата година, но бе дадена поредна отсрочка по настояване на лекарите. Сега отново екипът на МЗ обявява срок за тази ключова промяна – от 1 май изписването на т.н. “бели рецепти“ (обикновените) ще е само по електронен път, като над 280 000 пациенти ще бъдат облекчени“, поясни зам.-министърът на здравеопазването Катя Ивкова.

Насред хаоса на последните промени в ТЕЛК здравният министър обяви курс и към нова голяма реформа в областта на медицинската експертиза. Експертно решение ще се вади само по документи, електронно, като се ползва медицинското досие на пациента в Националната здравна информационна система. За да се избегнат корупционните практики, разпределянето на случаите ще става на случаен принцип, а благодарение на модулите в електронната система експертизата ще отнема между 7 и 10 дни. Министърът твърди, че от средата на май тази система ще започне да функционира.

С последната актуализация на НЗИС направленията за ТЕЛК вече се издават електронно и в тях лекуващият лекар отразява и необходимостта от отпускане на помощни средства, приспособления, изделия и пр. До този момент са издадени 266 089 такива направления. Тази част от големите промени за хората с хронични заболявания и увреждания бе въведена миналата година при прехвърлянето на помощните средства от Агенцията за социално подпомагане към НЗОК. Тези електронни направления спестяват част от разнасянето на документи между институциите, но все пак не отменят необходимостта да се обиколят съответните специалисти за преглед.

В момента се въвежда и електронен протокол за скъпо лечение, с който ще се улеснят хилядите българи с хронични заболявания.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!