Горещи новини

Ресторантьорите против предложените промени с новия бюджет

-11:13-Razloginfo.com

Ресторантьорският бизнес е недоволен от предложенията за новия бюджет. Според предвидени в тях промени в данъчните закони, клиентите може да откажат да платят сметката, ако не им представят касова бележка. Всички работещи в заведения за хранене ще трябва да получават заплати само по банков път. Целта на тези изисквания е да се намали укриването на доходи.„Наблюдаваме поредното изстъпление на държавата и в частност на финансовия министър, срещу малкия и среден бизнес. Таксите ще отиват в джоба на банките. Да не говорим, че като цяло много от служителите ни имат запори. Това означава, че те няма да може да си получава заплатата по банков път. Ще имаме огромен отлив на персонал”, твърди Марин Сотиров, зам.-председател на Сдружението на заведенията в България.

„Това е една димка, която се хвърля в момента в обществото, за да се прикрие тяхната неспособност да създадат един основен закон”, смята Дирон Ръсовски, собственик на заведение.

Оказва се, че голяма част персонала на заведенията са против новата мярка. „Според наше проучване над 50% от самите служители са против”, коментира Сотиров.

„Служителите ще бъдат натоварени с комисионни. Аз самият от много години работя с банки и виждам как всяка година някои такси се увеличават двойно”, каза Ръсовски.

От Българската стопанска камара също са на мнение, че това няма да спомогне за изсветляване на бизнеса.

„Това не е неадекватна мярка, но не бих казал, че тя спомага по какъвто и да е начин за борбата със сивия сектор”, поясни Станислав Попдончев  от Българската стопанска камара.

Според Попдончев мярката няма да бъде приложима в малките населени места.

„В София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе е лесно. Където и да излезем, може да ползваме банкомат, може да намерим и търговски обект с пос устройство. Не е така обаче във всички населени места”, каза той.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!