Горещи новини

Ресторантьорите бойкотират заповедта на здравния министър, ако няма промени в мерките

-15:47-Razloginfo.com

Браншът със заведения у нас настоява за спешна промяна на заповедта на здравния министър, с която бяха регламентирани новите възможности за работа при 100% капацитет на обектите, ако персоналът и клиентите са ваксинирани.От Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията излагат своите предложения за промяна на Заповдта в отворено писмо до служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

От браншовата организация са категорични, че ще обявят бойкот на всички текстове от заповедта, в случай, че предложенията им за корекции не бъдат приложени в нормативния акт.

Сред предложенията им е работа на 100% за всички клиенти и персонал, без оглед ваксинацията им.

Ето и предложенията относно: Заповед № РД-01-712/19.08.2021 г. :

УВАЖАЕМИ МИНИСТЪР КАЦАРОВ,

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията изразяват несъгласието си с така написаната от вас заповед. Настояваме за нейната корекция, като изброяваме предложенията, които биха били приемливи за бизнеса, А ПРИ НЕСЪОБРАЗЯВАНЕ ОТ ВАША СТРАНА С НАШИТЕ ЗАБЕЛЕЖКИ, ОБЯВЯВАМЕ БОЙКОТ НА ЗАПОВЕДТА:

1. За работа с капацитет 100%:

– служителите в секторите, попадащи под рестрикциите на новата заповед, да могат да попълват декларации, че са запознати с всички рискове от евентуалното заболяване с К19, но не смятат да предприемат мерки към ваксиниране.

– персоналът да може да удостоверява, че е преминал заболяването, че е ваксиниран, да има отрицателен PCR в последните 72 часа, отрицателен бърз тест в последните 72 часа или тест, удостоверяващ наличието на антитела с давност 6 месеца. След изтичане на 6 месечния срок на давност на удостоверението за преминало през вируса лице, давността му да бъде увеличена за нови 180 дни чрез тест за антитела от акредитирана лаборатория.

или:

– клиентите на секторите с ограничения, без значение дали са ваксинирани, неваксинирани, преболедували или не, да имат напълно свободен достъп до търговските обекти, чрез избор на места, съответно за: ваксиниран/преболедувал или неваксиниран/непреболедувал, като по този начин, обектите да могат да работят на 100% капацитет.

2. Проверяващите държавни органи да имат достъп до обектите, само след представяне на сертификат за ваксинация или отрицателен PCR тест.

Смятаме, че предложените промени отговарят на законите и Конституцията на една правова държава, каквато е Република България.

Използваме случая, за да отправим предложение, което би било полезно за широката общественост, а именно:

– подробна статистика за новите заразени: националност, ваксинирани/неваксинирани, възрастова група, професия, вече преболедували.

– брой починали, от които ваксинирани/неваксинирани, възрастова група.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!