Горещи новини

Реорганизация на здравната система до края на годината! Стартират мерки за 80 милиона

-18:34-Razloginfo.com

Здравната система в България ще бъде реорганизирана до края на годината с оглед разрастващата се коронавирусна епидемия. Това обяви на брифинг в Министерски съвет здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Средствата, които правителството ще отпусне, за да обезпечи реорганизацията, е в размер на 80 млн. лева в различни направления. За укрепване на общопрактикуващите лекари се отпускат 5 милиона лева месечно и на всеки общопрактикуващ лекар отделно ще се изплатят по 1000 лева. По отношение на някои ДКЦ-та (поликлиниките) в София и в други по-големи градове в България ще бъдат разкрити COVID-19 зони. В тях ще работят лекар, сестра, лаборант и там ще се извършват клинични прегледи, тестове за коронавирус, лабораторни изследвания за кръв и образни изследвания на белия дроб. На месец това прави по около 3 млн. лева. Тамошните екипи ще получават по 1000 лева на човек и допълнително 10 лева на пациент.

В лечебните заведения ще се увеличи капацитетът от 10% на 20% за поддържане на готовност на легла на всички лечебни заведения, тъй като всички области в България са в „червената зона“ със заболеваемост от над 300 на 100 000 души.За големите болници в страната, които ще се определят със заповед и които поддържат капацитет не по-малък от 50% от леглата, ще бъдат отпуснат допълнителни 50 милиона лева, които да бъдат за укрепването на капацитета на тези структури с оглед поддържане на готовност, лечение и диагностика на пациенти с COVID-19.

Допълнително ще бъдат отпуснати 15 милиона лева, с които ще бъдат закупени антигенни тестове за пациенти с вероятност на наличие на коронавирус.

По последните данни всеки трети тестван за коронавирусна инфекция в България е положителен.

„Очакваме с тези мерки да помогнем и да укрепим усилията на колегите на първа линия, да намалим натиска на първа линия“, обобщи здравният министър.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!