Горещи новини

Рекордно скъп петрол от над 7 години насам

-11:15-Razloginfo.com

Стойността на петрола сорт Brent премина котата от 87 долара за барел първи път от над 7 години – октомври 2014 г. Това сочат данните на големите международни борси, цитирани от РИА Новости.Към 5,41 българско време сортът Brent се е търгувал на нива от $84,31, което е повишение с 0,84%. Северноамериканският сорт лек петрол WTI пък е струвал $84,38, което пък от своя страна е скок с 1,3%.

За повишаването на цената на „черното злато“ способстват и ограниченията, наложени върху добива от страните от ОПЕК и Руската федерация, които през май 2021 г. се съгласиха да поставят граница от 9,7 милиона барела на денонощие. С оглед стабилизиране на пазарната ситуация добивът бе увеличен с 400 хил. барела дневно, като плановете са към септември 2022 г. да се стигне обратно до предишните нива.

Друг фактор, който в краткосрочен план може да повлияе значително на цената на петрола са данните за нефтените запаси на Съединените щати, които следва да бъдат оповестени публично в четвъртък. Към 7 януари търговските запаси в САЩ бяха на най-ниските си от октомври 2018 г. нива.

Източник: nakratko.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!