Горещи новини

Рекордно поскъпване за Великден. Два продукта хвръкнаха до небето

-14:00-Razloginfo.com

Големи части от света посрещат Великден, а два продукта, неизменно свързвани с пролетния празник – шоколадът и яйцата, са на рекордни ценови равнища.Около три четвърти от какаото в света – основната съставка на шоколада – се произвеждат от какаови дървета в Гана, Кот д’Ивоар, Нигерия и Камерун. Какаовите дървета растат само в близост до екватора и са особено чувствителни към промените във времето. През последните месеци тези страни бяха обхванати от силни сезонни прашни ветрове от Сахара, които блокираха слънчевата светлина, необходима за растежа на бобовите шушулки, информира Асошиейтед прес. През предходния сезон пък проливни дъждове допринесоха за разпространението на болест, причиняваща гниене, а много земеделски производители обвиняват изменението на климата за лошата реколта.

Какаото се търгува на регулиран световен пазар. Фермерите в страните производители продават на местни търговци или преработващи предприятия, от които след това световните шоколадови компании купуват какаови продукти, а цените се определят до една година предварително.

След като износът от Кот д’Ивоар, най-големия производител в света, намаля с една трета през последните месеци, световната цена на какаото рязко се повиши. Фючърсите на какаото се удвоиха от началото на годината, като във вторник се търгуваха на рекордно високо ниво от над 10 000 долара за метричен тон в Ню Йорк, след като миналата година котировките вече скочиха с над 60 процента. Въпреки това фермерите твърдят, че този ценови растеж все още не е достатъчен, за да покрие по-ниските им добиви и по-високите производствени разходи.

Голямото търсене на шоколад по Великден все пак носи потенциални печалби за големите компании за сладкарски изделия. Големите световни производители в Европа и Съединените щати са прехвърлили увеличението на цените на какаото върху потребителите.

Във Великобритания британската маркетингова компания „Уич?“ (Which?) установи, че тази година шоколадовите великденски яйца и зайци на популярни марки като „Линд“ (Lindt) и „Тоблерон“ са с около 50% по-скъпи. Някои от сладките яйца освен това са и по-малки, информира БТА.

В Швейцария, където се консумира най-много шоколад на човек от населението в света, вътрешното потребление леко е намаляло миналата година, спадайки с 1 процент до 10,9 кг на човек, по данни на браншовата асоциация „Чокосюис“ (Chocosuisse), която обяснява този спад с поскъпването на шоколада на дребно.

Като част от тенденцията близо до исторически рекорди са и цените на яйцата – пазарът е под натиск заради разпространението на птичия грип, високото търсене и растящите разходи на фермерите.

В САЩ дузина яйца са стрували средно 2,99 долара през февруари, което е по-малко спрямо 4,21 долара миналата година, сочат правителствени данни. Това обаче е значително повече от 1,59 долара – цената, която потребителите са плащали през февруари 2021 година. В Европа яйцата са с 10 до 15 процента по-евтини спрямо миналата година, но близо два пъти по-скъпи в сравнение с 2021 г., отчита Мълдър.

Сред основните фактори за тази тенденция е птичият грип. За огнища на смъртоносната за птиците болест бе съобщено в Европа, Африка и Азия през 2020 г., а през 2021 г. тя се разпространи и в Северна Америка. Само през 2022 г. в света над 131 милиона птици са умрели от патогена или са били унищожени, за да се предотврати разпространението му, според Световната здравна организация (СЗО). Болестта продължава да се разпространява. През декември в САЩ бяха потвърдени случаи в 45 търговски стопанства и 33 домашни ферми, засегнали 11,4 милиона птици, информира американското министерство на земеделието.

Дори след като птичият грип стихне, успокояването на пазара на яйца може да отнеме много време. На една ферма са необходими три до шест месеца, за да възстанови загубено ято, така че в този период доставките на яйца са по-малки и цените нарастват, обяснява Емили Мец, президент на браншовата организация Американски съвет по яйцата. Ако обаче фермата попълни ятото си с твърде много птици, цените могат да се понижат.

Същевременно в периоди на инфлация за фермерите е трудно да постигнат печалба. За храна за пилетата са били отделяни до 70 процента от разходите на стопанствата, а фуражите поскъпнаха двойно между 2020 и 2022 г., посочва Мълдър. За това са допринесли фактори като нарушенията по веригите за доставки, свързани с Ковид-19, и войната в Украйна.

В Нигерия цента на опаковка яйца се е удвоила от началото на годината заради отслабването на националната валута, отмяната на субсидиите за горивата и високите разходи на фермерите.

В България яйцата се търгуват за 36 стотинки броя – под нивата от миналата година, посочи по-рано председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов.

Източник: standartnews.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!