Горещи новини

Рекордно ниска безработица през септември

| 18:09

Рекордно нисък е броят на регистрираните безработни през септември тази година, съобщават от Агенцията по заетостта.Броят на регистрираните в бюрата по труда безработни през септември е 138 380. По-ниска месечна стойност на броя безработни Агенция по заетостта не е отчитала в своята административна статистика. Рекордно ниско е и равнището на безработицата в България през септември – 4,2 процента . В динамиката на годишна база се наблюдава спад от 0,5 процентни пункта, а в сравнение с август т.г. има намаление от 0,1 на сто.

През месеца са регистрирани нови 22 314 безработни. Те са с 3 284 повече от предходния месец, а на годишна база се наблюдава ръст от 577 души. Други 904 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца, показват данните на Агенцията по заетостта.

Най-търсените от бизнеса професии през септември са: преподаватели; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; монтажници; персонал полагащ грижи за хората; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии.

Общо 14 376 безработни са започнали работа през септември. Работа чрез бюрата по труда откриха и 621 души от групите на пенсионерите, учащите и заетите, уточняват от Агенцията.

Най-голям е делът на започналите работи в сектор преработваща промишленост, следват образование, търговия, хотелиерство, ресторантьорство.

Агенцията отчита също, че 2 682 безработни от рискови групи са били назначени на субсидирани работни места. Други 2 174 души работят по програми за временна заетост, а 508 – по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!