Горещи новини

Рекордно количество от 4,6 млн. таблетки с псевдоефедрин задържаха на ГКПП Кулата

| 13:33

Митнически служители от „Борба с наркотрафика“ на ТД Митница София задържаха 4,6 млн. таблетки от лекарствен продукт с псевдоефедрин. Медикаментите са открити в камион, влизащ в България през ГКПП Кулата. По експертна оценка задържаните 4,6 млн. таблетки, съдържащи псевдоефедрин, са достатъчни за направата на около 2 млн. дози метамфетамин. Това е най-голямото количество таблетки с псевдоефедрин, задържано от българските митници и представлява два пъти повече от задържаното количество таблетки от този тип за цялата 2021 г.На 09.09.2022г. около 16:30ч. на входящо трасе за товарни автомобили на ГКПП Кулата пристига товарен автомобил, който пътува от Гърция към Чехия. При претегляне на камиона е установено разминаване в тонажа с представените от шофьора транспортни документи и превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка.

При отварянето на хладилното полуремарке митнически служител от отдел „Борба с наркотрафика“ на ТД Митница София установява, че зад кашони с хартия и палетирани кашони с вино в най-вътрешната част от товарния отсек се превозват други кашони с трети вид стока. При отварянето на няколко от тях е установено, че съдържат жълти кутии с лекарствения препарат „Rhinozad“. Митническите служители извършват тест с раманов спектроскоп и полеви наркотест, като и двата теста дават положителен резултат за наличие на псевдоефедрин в таблетките.

Установени са общо 154 кашона с по три или четири кутии с по 1000 таблетки всяка или общото количество на задържаните лекарствени продукти е 4,6 млн. таблетки.
Извършена е последваща проверка на търговската верига като е установено, че в транспортните документи фигурират фиктивни юридически лица.

Тъй като псевдофедринът е вещество включено в списък от Приложение 1 на регламент 273/2004 на Европейския Парламент и на Съвета относно прекурсорите на наркотичните вещества и съгласно Закона за контрол на наркотичните вещества и перкурсорите случаят е докладван на Окръжна прокуратура – Благоевград. Образувано е досъдебно производство по описа на ТД Митница София.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!