Горещи новини

Рекордна инфлация в ЕС през март

| 14:43

Инфлацията в еврозоната се ускори през март до рекордните 7,5% спрямо същия месец година по-рано, като тя вече е над три пъти по-висока от целевото ниво на Европейската централна банка за инфлация около 2 на сто, показват предварителни данни на Евростат.На месечна база индексът на производствени цени (CPI) в еврозоната скочи през март с цели 2,5% спрямо февруари, когато се повиши с 0,9 на сто.

Потребителската инфлация на годишна база пък се ускори рязко през март до 7,5% от 5,9% през февруари и далече над очакванията за повишение с 6,6%. Това представлява рекордно повишаване на инфлацията в еврозоната за четвърти пореден месец, тъй като войната в Украйна и санкциите срещу Русия тласнаха цените на горивата и природния газ до рекордно високи нива, показват предварителните оценки на европейската статистика.

За пореден месец най-голям принос за ускоряващата се инфлация в еврозоната допринесоха все по-силно нарастващите енергийни цени, като през март те скочиха с цели 44,7% на годишна база след повишение с 32% през февруари.

Има обаче ускоряване на растежа и на цените на храните с 5% след тяхно повишение с 4,2% месец по-рано, докато цените на неергийните продукти се повишиха с 3,4% след растеж с 3,1% през февруари.

Цените на услугите пък се повишиха с 2,7% спрямо март 2021 г. след повишение с 2,5% през предходния месец.

Основната инфлация (без цените на храни и енергия) в еврозоната нарасна през март с 1,2% спрямо февруари, а спрямо година по-рано се повиши с 3% след растеж с 2,7% месец по-рано.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!