Горещи новини

Революция на нашето море! Какво е решението

-13:57-Razloginfo.com

Търсят се всевъзможни начини за решаване на кризата с работната ръка за предстоящия летен сезон у нас.Дефицитът на хотелски персонал по българското Черноморие е във всички сектори –като се започне от камериерки и се стигне до готвачи.

Опитите да се внесе работна ръка са трудни, обработването на документи изисква време, изискванията също не са едно и две. Някои хотелиери са подали заявление за желание да наемат чуждестранни работници отще през януари и все още чакат работници и се молят до активния летен сезон да пристигнат.

През този летен сезон част от готвачите, които ще работят по българските курорти, ще са от Турция. Повечето от тях са минали вече обучение в специализирани за хотелиери училища в южната ни съседка, а други са натрупали и практически опит по турската Ривиера.

Една от основните причини да успеят да си намерят работа у нас е, че изискванията им не са много по-различни от тези на българите. Разликата е, че българи почти липсват и поради това се налага внос на готвачи.

Ранните записвания и откриването на летния сезон по-рано обнадеждават туристическия бранш, че годината ще бъде успешна и ще се стигне до нивата от 2019 г., т.е. годината преди пандемията, предизвикана от коронавируса.

Продължава да се разширява кръга от държави, от които внасяме персонал. През миналия сезон внасяхме основно от Украйна и Молдова, а през тази година към въпросните държави се прибавиха Казахстан, Непал, Узбекистан и Виетнам.

От тези държави се наемат предимно нискоквалифициран персонал. Глад обаче има за средните и висшите нива в хотелските комплекси, а те трудно могат да бъдат запълнени с чужденците, които се насочват към България за прехрана.

Източник: standartnews.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!