Горещи новини

Разработва се ново регенеративно лекарство, което възстановява слуха

-16:55-Razloginfo.com

Екип от учени от Масачузетския технологичен институт (MIT), работещи в биотехнологичната фирма Frequency Therapeutics, твърди, че е разработил нов тип регенеративна терапия, която може да възстанови загубения слух, без да са необходими слухови апарати или кохлеарни импланти.Чрез програмиране на специални видове човешки клетки, наречени стволови клетки, екипът откри нов начин за стимулиране на растежа на сензорни специализирани епителни клетки, наречени космести, в охлюва (кохлеята) във вътрешното ухо.

Тези космести клетки ни позволяват да чуваме, но те умират с течение на времето или когато са изложени на излишен шум. Те обикновено не израстват отново – но ако се стимулира ухото да ги регенерира може да върне поне известна степен на слуха.

В експерименти екипът успя да подобри способността на участниците да възприемат реч. Макар че това може да звучи странно конкретно, има добра причина.

„Възприятието на говор е цел номер едно за подобряване на слуха и номер едно, от което се нуждаят пациентите“, казва в изявление съоснователят и главен изпълнителен директор на Frequency Крис Луз (Chris Loose).

Някои от тези подобрения са се задържали почти две години, съобщава компанията.

Терапията работи чрез инжектиране на молекули във вътрешното ухо, които след това трансформират съществуващите стволови клетки в други клетки, които могат да израстнат космести клетки.

Подходът също е по-опростен от конвенционалните генни терапии, които разчитат на собствените клетки на пациента, които първо трябва да бъдат препрограмирани в лаборатория.

Екипът се надява новата им техника да има дълготраен ефект в близко бъдеще.

„Не бих се изненадал, ако след десет или 15 години, поради ресурсите, които се влагат в тази област и невероятната наука, която се прави“, коментира съоснователят на Frequency Джеф Карп (Jeff Karp) в изявлението, „можем да стигнем до точката, в която [възстановяването на загубения слух] би било подобно на операцията LASIK [лазерна корекция на зрението], при която влизате и излизате след час или два и можете напълно да възстановите зрението си.“

„Мисля, че ще видим същото нещо за загубата на слуха“, добавя Джеф Карп.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!