Горещи новини

Разкриха дългогодишната мистерия на слънчевите изригвания

| 16:03

В резултат на слънчево изригване се отделя такова количество енергия, което може да осигури Земята и човечеството до 20 хиляди години.Слънчевите изригвания се причиняват от процес, наречен магнитно присъединяване. Учените са прекарали последния половин век в опити да разберат как работи този процес. Сега изследователите казват, че имат теоретично обяснение за случващото се. Това ще помогне да се прогнозира по-добре появата на слънчеви изригвания, които са причина за опасни геомагнитни бури на Земята, пише SciTechDaily.

„Най-накрая разбираме какво прави този тип магнитно присъединяване толкова бързо. Имаме теория, която напълно го обяснява“, казва И-Хсин Лиу от колежа „Дартмут“ в Ню Хемпшир.

Какво е магнитно присъединяване?

Магнитното присъединяване е процес, по време на който линиите на магнитно поле на Слънцето се събират и бързо се пренареждат. В резултат на това енергията на магнитното поле нагрява близките области на слънчевата атмосфера и ускорява заредените частици до високи скорости. Загадъчни вълни на Слънцето се разпространяват с необяснима скорост Магнитното присъединяване се случва в плазмата, която понякога се нарича четвърто състояние на материята. Плазмата е много чувствителна към магнитното поле. По време на слънчевите изригвания плазмата претърпява магнитно присъединяване, което бързо превръща магнитната енергия в топлина и ускорява частиците.

Бързо магнитно присъединяване

„Въпреки че съществуват няколко типа магнитно присъединяване, един от тях, а именно бързото магнитно присъединяване, протича с постоянна скорост. Но какво всъщност управлява тази скорост, досега беше загадка“, казва Барбара Джайлс от Центъра за космически полети „Годард“ на НАСА. Новото изследване обяснява как протича бързото магнитно присъединяване. Според новата теория то вероятно се ускорява от ефекта на Хол, който описва взаимодействието между магнитните полета и електричния ток.

Новата теория

Учените смятат, че по време на бързо магнитно присъединяване заредените частици в плазмата спират да се движат като група. Те започват да се движат поотделно, възниква ефект на Хол, който създава нестабилен енергиен вакуум, при който възниква присъединяване. Налягането на магнитните полета около енергийния вакуум предизвиква изригване, което бързо освобождава огромно количество енергия с постоянна скорост.

Сега учените искат да проверят теорията си с помощта на космически апарати. „Надявам се, че можем да разберем как точно работи магнитното присъединяване. Благодарение на това можем по-добре да предсказваме появата на слънчеви изригвания и геомагнитни бури, които влияят на живота ни на Земята и в околоземното пространство“, казва Джайлс.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!