Горещи новини

Разбиха международен канал за трафик на лекарства-прекурсори за наркотици

-19:02-Razloginfo.com

Международен канал за трафик на лекарствени препарати, използвани като прекурсори за наркотици, пресякоха митнически служители.Таблетките, съдържащи псевдоефедрин, са произвеждани в Босна и Херцеговина и са доставяни през Турция в България, а в последствие насочвани към Чехия, съобщават от Агенция „Митници“.

По тази схема през юли у нас митнически служители задържаха 2 190 000 таблетки при две проверки – на митнически пункт „Капитан Андреево“ и в склад в София. В единия случай лекарствата били описани в транспортните документи като витамини, а в другия случай в транзитната декларация фигурирала реалната стока, а в последствие бил направен опит тя да бъде подменена с витамини.

За двата установени случая има образувани досъдебни производства, съответно под надзора на Софийска районна прокуратура за нарушение на установения ред за разтоварване на стоката при транзитен превоз по чл.242а от НК (отклонение от транзит) и под надзора на Окръжна прокуратура Хасково, като с постановление на наблюдаващия прокурор на шофьора е повдигнато обвинение по чл.242, ал.1, буква Д от НК (за контрабанда на стоки в големи размери) и му е наложена мярка забрана да напуска пределите на страната.

Констатирани са и предходни случаи, по-голямата част от които през втората половина на 2020 г., при които последваща проверка показва, че описаното в транзитните декларации се различава от представената с вносна декларация пред митническото учреждение стока.

Извършва се вътрешна проверка, работи се и по установяването на други съучастници, а събраните данни ще бъдат докладвани на прокуратурата.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!