Горещи новини

Разбиха е финансова пирамида извършвала измами и пране на пари

-13:12-Razloginfo.com

Разкрита е организирана група за финансови престъпления. Това съобщиха от прокуратурата.

Шестима души са задържани по време на акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Те са част от организирана престъпна група, занимаваща се с финансови измами и пране на пари.

Арестуваните са организаторите на бандата и основните движещи лица в нея. Тя е действала от 2017 година до настоящия момент при изключителна конспиративност.В момента не би било сериозно да се ангажираме с точна сума. Едно лице обаче например е ощетено със сума, близка до милион, съобщи зам.-шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

„Имаме индикации, че пострадалите са стотици, може би над 200. Има измамени и чужди граждани. Предстои ни много работа“, каза тя.

„Бяхме си поставили за цел да неутрализираме групата за много дълго време, а това означаваше да съберем доказателства за хората, които са най-високо на върха, и успяхме“, обясни Маджарова. И допълни, че тази група е по-специфична с няколко неща.

Въведените в заблуждение хора са много интелигентни. Самият факт, че са разполагали с такива суми, които да инвестират, означава, че те са ерудирани, но въпреки това са въведени в заблуждение, съобщи Маджарова.

По думите й само едно от задържаните лица е осъждано, другите не са.

„Оперативната престъпна група се състои от високоинтелигентни, манипулативни и комбинативни лица и начинът на подход към всяко лице е бил индивидуален. Договорите са индивидуални“, продължи с подробностите за пирамидата Маджарова.

Операцията е проведена съвместно с ДАНС. „От дълго време имахме данни за това, което се случва, но трябваше да бъде анализирана всяка информация“, добави тя.

„Групата е с двама ръководители. Тях ги грози опасност от наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години“, обясни зам.-шефката на спецпрокуратурата.

„Има медийна група, която е спомагала за схемата. Всичко се проверява и е обект на доказване“, завърши Маджарова.

„По време на извършване на процесуално-следствените действия при операцията, на част от местата намерихме специализирана техника за заглушаване на мобилни координати, намерихме журналистически карти и всякакви други карти. Тази група хора разполага с възможности силно да манипулира и влияе върху хората“ призна тя.

Източник: standartnews.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!