Горещи новини

Разбиха група за финансови измами, извършвани от България

-20:32-Razloginfo.com

Органи на реда от България, Кипър, Германия, Нидерландия и Украйна, в сътрудничество с Европол и Евроюст разбиха международна група, занимаваща се с финансови операции и търговия с „бинарни опции“.Спецоперациите са проведени на 6 октомври в София, Киев и Лимасол.

Извършени са 8 претърсвания – 5 в България, 1 в Кипър и 2 в Украйна. В България са разпитани 17 души. В Кипър е бил арестуван важен член на престъпната група, конфискувани са телефони, електронно оборудване, банкови сметки и резервни копия на данни.

Групата е действала в периода от май 2019 г. до септември 2021 г. Примамвали са германски инвеститори да извършват сделки на обща стойност най-малко 15 милиона евро.

Те са рекламирали финансовите услуги онлайн и чрез социалните медии с помощта на различни домейни. Престъпната мрежа е свързана с компания, базирана в Украйна, която създава кол център в България.

Приблизително 100 служители на два кол центъра, разположени в София, се свързват с „клиенти“ и рекламират фиктивни финансови услуги в областта на „бинарните опции“, представяйки се за финансови консултанти. Служителите на кол центъра са имали скриптове, съдържащи предварително зададени разговори и ключови съобщения, за да убедят клиентите да дадат повече пари.

Повечето от служителите не са знаели, че компанията, за която работят, е участвала в схема за измами.

Разследването досега е довело до 246 наказателни производства в 15 германски провинции.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!