Горещи новини

Радев твърд за С. Македония: Докато сънародниците ни са подложени на асимилация, няма да кажем „да“

| 12:23

Нашите европейски партньори разбират същността на проблема, който съществува между България и С. Македония относно позицията ни за започване на преговори за членство в ЕС. Това заяви президентът Румен Радев преди срещата на върха в Словения.„Системно се унищожава българското културно историческо наследство в тази страна. Нашите позиции са ясни – докато този процес продължава и са потискани основни права, ние няма как да кажем „да“ на проекта. Това не е вето, не е стопиране на процеса, трябва да се уважават европейските принципи, трябва да се изкорени езикът на омразата“, заяви Радев преди срещата ЕС – Западни Балкани в Бърдо.

Той допълни, че трябва да има документ, който да покаже как се удовлетворяват нашите изисквани и какви са нашите гаранции.

„Защото нямаме прогрес по договора, който включва защита на правата на македонските българи, основно нещо са и учебниците, които не трябва да водят до насаждане на омраза. Затова се очаква в началото на ноември двустранен протокол“, обяви още президентът.

Документът ще съдържа 6 точки.

„В протокола има решения, които да се изпълняват в целия преговорен процес. Мен ме интересуват задължителните неща, които трябва да бъдат свършени до началото на преговорите, за да кажем „да”, каза още държавният глава.

„РС Македония няма как да подмине катарзиса. Позициите ни са ясни. Докато този своеобразен възродителен процес продължава, докато нашите сънародници продължаващо в годините все още са подложени на изтънчена асимилация, докато са потискани като основни права и не се интегрират пълноценно в РСМ редом с другите части от народи, ние няма как да кажем „да” за начало на преговорите“, бе категоричен Радев.

Той заяви, че е призовал за европейска солидарност:

„Потискането на правата на македонските българи, които са граждани и на България е предизвикателство и на ЕС, защото след като са граждани на България, са граждани и на съюза, и призовах за европейска солидарност и с тях и с България. Ние искаме не повече от това, което иска и всеки един от нашите европейски партньори, да се уважават основните европейски принципи и интересите на всяка държава-член на ЕС. Очакваме да спре този процес.“

Говорител на ЕК: До края на годината очакваме решение на спора между София и Скопие
Той коментира и езика на омразата, като поясни, че искаме ясни правни обвързващи документи:

„Очакваме да се изкорени езикът на омразата, превратната представа и тълкуване за България от учебници, паметници, музеи, от държавната политика, тогава нашият народ е готов да каже да. Искаме ясни правно обвързващи документи. Македонските българи да бъдат отразени в преброяването. Искаме както беше призната историческата истина в отношенията с Гърция, така да се признае историческата истина в отношенията с България. Скъсване с македонизма и омразата към България и вземане на ясни решения“, подчерта Радев.

Той обясни и че не може РСМ да чака, че смяна на правителство ще заглуши проблемите:

„Чакане на правителство и парламент, който да загърби проблемите, е загуба на време. Искаме пълно безусловно изпълнение на духа и буквата на сключения през 2017 г. договор. На първо място македонските българи да са равнопоставени с останалите. Искаме това да е вписано в Конституцията и да е разгласено от премиера и президента там“, коментира още президентът на България.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
error: Content is protected !!