Горещи новини

Работодатели искат първите 3 дни болничен да са неплатени

-10:44-Razloginfo.com

Работодатели и депутати започват нова инициатива за промяна в реда за изплащане на болничните у нас. Предложенията са разнопосочни, но имат една цел – да освободят бизнеса от финансовата тежест за първите три дни от заболяването.

Първите три дни от болничните да не са платени предлага Асоциацията на индустриалния капитал в България, съобщи председателят й Васил Велев пред БНР. Асоциацията иска у нас да се въведе т.нар. период на изчакване от няколко дни, в които болничните да не се заплащат от никого. Велев посочи, че тази практика съществува в десет европейски страни – Латвия, Швеция, Холандия, Австрия, Гърция, Естония, Италия, Чехия, Португалия, Кипър. Освен това според него процентът на компенсация е много по-нисък. И като добавка към това на повечето места тези доходи се облагат, посочва Велев.
В момента първите три дни от болничния се поемат от работодателя, като осигуреният получава 70% от дохода си през това време. НОИ се включва с 80% от дохода от четвъртия ден. Режимът на изплащане на болничните беше променен преди десет години като временна мярка в кризата. През последните години, когато наближи разглеждането на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, работодателите не пропускат възможността да поставят отново на масата въпроса с връщането на старото правило, като подчертават, че хилядите неправомерно издадени болнични листове провалят икономиката на държавата и са тежест за бизнеса.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:
Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!