Горещи новини

Работниците в Перник са загинали заради неукрепен изкоп

| 19:23

Изкопът, в който загинаха двама работници в Перник, не е бил добре укрепен, показва проверката на Инспекцията по труда. Вчера при тежка трудова злополука там загинаха двама души. Други двама се спасиха.Ден след тежката трудова злополука мястото е оградено, а ремонтът на канализацията – спрян. Експерти констатират, че укрепването на изкопа е минимално.

„Земната маса, която се изкопава, би трябвало да бъде поне на 1 метър разстояние от ръба на изкопа. Или метални, или дървени съоръжения се използват за укрепване на изкопа. Има най-различни модулни съоръжения. Едно такова е поставено в изкопа, но не е достатъчно“, обясни пред Би Ти Ви Любомир Владимиров от Инспекцията по труда.

Само в Перник фирма „А-строй“ е проверявана два пъти и санкционирана заради липса на инструктаж. Глобите за нарушени мерки за безопасност са финансови –  от 1500 до 15 000 лева.

Окръжната прокуратура в Перник разследва причиняване на смърт на повече от едно лице поради незнание или немарливост.

„Тъй като се касае за смърт на повече от едно лице, предвиденото наказание е от 3 до 10 години“, каза Албена Стоилова, говорител на окръжна прокуратура в Перник.

Източник: bnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!