Горещи новини

Пътят за Банско ще бъде изцяло ремонтиран

| 10:45

Пътят за Банско ще бъде изцяло ремонтиран и с нов асфалт до началото на зимния сезон. За да се облекчи трафикът към Гърция пътят от Благоевград до Кулата беше преасфалтиран още в началото на лятото. Ремонтираните участъци обаче и до днес нямат пътна маркировка. Шофирането през нощта е цяло изпитание, дори за опитните водачи.Международният път за Гърция е най-натовареният участък в Югозападна България. Ремонтиран е изцяло това лято и за първи път от години по трасето дупки и неравности няма. От месеци обаче няма и маркировка. И въпреки че през деня се пътува добре, ето как изглежда пътя, когато се стъмни.

С пътния експерт и автоинструктор Георги Бързаков екипът ни провери колко безопасно се пътува по въпросния път през нощта.

„Вижте как светят фаровете, и като нямаш маркировка? Ние сме като в черна дупка. Ето, тези т.нар. котешки очи никаква светлоотразителност нямат нито отдясно, нито отляво. В средата нямаме прекъсната линия или непрекъсната. Всъщност тук можем ли да изпреварим, си задаваме въпроса? Ето, срещу нас имаме вече знак, но преди това? И когато нямаме и маркировка на пътя, ето ви веднага предпоставка за ПТП“, обясни Бързаков.

От Благоевград до Кулата са монтирани близо 4 км нови мантинели и те лесно се забелязват в тъмнината.

„Сега се появяват т. нар. „котешки очи“. Досега нямаше на нито едно място, явно това е нова мантинела и тука вече те се виждат. Отляво са бели, а отдясно – червени. Но, ето, вече и те изчезват“, коментира експертът.

При намалена видимост, шофирането по иначе добре ремонтирания път, ще бъде изпитание дори за опитни водачи, обобщава Бързаков.

От АПИ уточняват, че хоризонтална пътна маркировка ще бъде поставена до началото на зимния сезон. В Кресненското дефиле предстои да бъдат монтирани и няколко камери за следене на скоростта.

Тази седмица започна цялостен ремонт на пътя за Банско. Нов асфалт и подобрено отводняване, нови пътни знаци и маркировка ще бъдат поставени по 36-километровия участък от Симитли до курортния град. Опасните планински скатове ще бъдат обезопасени с нови мрежи.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!