Горещи новини

Пътуване извън България в условия на Covid-19, промените, които въведоха някои страни

| 9:55

Въпреки настоятелните препоръки на властите да си останем у дома заради динамичната ситуация покрай разпространението на Covid-19 и новия вариант Омикрон,  хората по света и у нас не се отказват да пътуват. В случай че ви се наложи да пътувате зад граница е добре да се запознаете с актуалния режим за влизане в съответната държава, а също и с противоепидемичните мерки на територията й.Ето промените, които някои страни въведоха през последните дни:

Румъния актуализира режима на влизане на територията си. От 1 февруари 2022 г. пристигащите в страната следва да представят документ, удостоверяващ завършена схема на ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от PCR тест. Пътниците, които не представят такъв документ, подлежат на 5-дневна карантина. Отпада класификацията на държавите по цветови зони и други признаци.

Гореспоменатите изисквания се отнасят за пристигащите в Румъния независимо откъде пътуват. Остава изискването за попълване на електронен формуляр за влизане в страната (Passenger Location Form-PLF) за всички пристигащи или преминаващи през Румъния.

Италия облекчи ограничителните мерки при влизане в страната, от 1-ви февруари 2022 г.. Пътуващите от България до Италия вече трябва да представят САМО един от следните документи: валиден зелен COVID сертификат за завършен ваксинационен цикъл (с изминали 14 дни от получаването на последната доза); сертификат за преболедуване, валиден след изтичане на карантинния период – до 6 /шест/ месеца от оздравяването; ИЛИ отрицателен PCR тест (направен до 48 часа преди влизане в страната) или бърз антигенен тест (направен до 24 часа преди влизане в страната).

При липсата на поне един от гореизброените документи, пристигащите в Италия подлежат на 5-дневна карантина и тест след изтичането й. Остава задължително и извършването на предварителна онлайн регистрация на пътника (Passenger Locator Form). МВнР припомня, че от 1-ви февруари 2022 г. италианските власти съкратиха на 6 месеца срока на валидност на сертификатите за завършен ваксинационен курс/поставена бустерна доза срещу Covid-19.

Финландия облекчи изискванията за пристигащите на територията й. Считано от 1 февруари 2022 г.. пътуващите от държави членки на Европейския съюз, в т.ч. и от Република България, както и от страни, принадлежащи към Шенгенското пространство, трябва да представят един от следните документи: сертификат за завършена ваксинация, сертификат за преболедуване от Covid-19 в рамките на последните 6 месеца ИЛИ негативен тест за Covid-19, направен в рамките на 72 часа преди влизане в страната (PCR или антигенен тест).

Гражданите, които не предоставят един от посочените документи, се насочват за тестване на място, при влизане в страната. Изискванията важат за всички, родени до 2006 г. включително. От 1 февруари пристигащите от държави, извън ЕС или Шенгенското пространство, следва да представят сертификат за завършена ваксинация или сертификат за преболедуване от Covid-19 в рамките на последните 6 месеца, НАРЕД с негативен тест за Covid-19, направен в рамките на 48 часа преди влизане в страната (PCR или антигенен тест).

Дания актуализира режима си за пристигащите от 1 февруари. Лица с валиден сертификат – за преболедуване или за одобрена от ЕС/СЗО ваксина могат да влизат в страната без ограничения, независимо откъде идват. Но пътуващите от страна в ЕС/Шенген, които нямат сертификат за ваксина/преболедуване, са задължени да се тестват до 24 часа след пристигане в Дания, освен ако не покажат резултат от предварително направен PCR (валиден до 72 ч.) или бърз антигенен тест (валиден до 48 ч.).

Граждани, пристигащи от държави извън ЕС/Шенген, които нямат сертификат за ваксина/преболедуване трябва да проверят дали страната им е категоризирана като рискова или високорискова. Пътуващите от рискови страни са длъжни да се тестват до 24 часа след пристигането си в Дания.

Мароко променя режима на влизане на територията си. Считано от 7 февруари 2022 г. за всички пътници, желаещи да влязат на територията на страната, се въвежда задължително представяне на ваксинационен паспорт и на отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 48 часа преди качване на самолета. Пристигащите подлежат на бързи тестове на летищата на Кралството.

На случаен принцип, част от пътниците ще бъдат проверявани с PCR тест. Ще има и възможност за извършване на допълнителен тест в хотела или в центъра за пребиваване на туристи, след 48 часа от влизането им на националната територия. При положителен резултат от контролните тестове се предвижда настаняване в специални места за карантиниране.

Черна гора промени режима на влизане в страната. От 4 до 17 февруари т.г. пристигащите в Черна гора български граждани трябва да представят един от следните документи:
– Удостоверение за завършена ваксинация, със срок до 6 месеца от поставената последна доза.
– Отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в Черна гора.
– Отрицателен резултат от бърз антигенен тест, издаден от оторизирана лаборатория, до 48 часа преди пристигането.
– Положителен резултат от PCR тест или бърз антигенен тест, удостоверяващ преболедуване, издаден от лицензирана лаборатория, но не по-рано от 10 дни и не по-късно от 6 месеца преди датата на влизане в Черна гора.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!