Горещи новини

Пътник опита да пренесе 2676 кутии цигари в багажа си

| 11:16

Рекордно количество 53 520 къса (2676 кутии) цигари откриха митническите служители на Митнически пункт Летище Варна в багажа на български гражданин, пътуващ за Хамбург, Германия.Пътникът с инициали Й. Г. е спрян за митническа проверка при преминаване през „зелен коридор“ – нищо за деклариране. В ръчния му багаж са открити 230 кутии цигари с български акцизен бандерол. В хода на контролните действия митническите служители установяват, че пътникът пренася още 2446 кутии цигари в три куфара чекиран багаж. Иззети са общо 53 520 къса (2676 кутии) цигари от различни търговски марки, всички с български акцизен бандерол. Предприети са действия по образуване на административнонаказателно производство по случая.

Това  е най-голямото количество тютюневи изделия, установено в багаж на пътник на МП Летище Варна през тази година. Общо 338 280 къса (16 914 кутии) цигари са задържали митническите служители на летището при проверки на пътници по международни линии само от началото на годината. Иззетите цигари са предимно с български акцизен бандерол, но са пренасяни в нарушение на акцизното и митническо законодателство и вероятно с търговска цел заради по-високите им цени в други държави. За сравнение през предходната 2021 година на МП Летище Варна са задържани общо 230 380 къса (11 519 кутии) цигари.

Агенция „Митници“ напомня, че пътниците, пътуващи с въздушен транспорт, могат да изнасят от страната до 40 кутии цигари с български бандерол, ако пътуват за друга държава членка на ЕС, и до 10 кутии цигари, ако пътуват за трета страна. Пътуващите следва да се запознаят и с правилата в приемащата държава, където лимитите могат да бъдат по-рестриктивни.

Пътници, които пренасят количества над лимита, подлежат на глоба в случаите, когато пътуват за страна от ЕС – от 1000 до 4000 лв. при първо нарушение (от 3000 до 6000 лв. при второ) и от 200 до 250 на сто от продажната цена на цигарите, когато пътуват за страна извън ЕС. Стоките предмет на нарушение се задържат.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!