Горещи новини

Първият чипиран с Neuralink човек показва как играе шах на компютър с ума си (ВИДЕО)

-15:07-Razloginfo.com

През януари тази година първият парализиран доброволец претърпя операция за инсталиране на имплант Neuralink в черепа му, което му позволи да се научи да управлява курсора на лаптоп буквално с ума си. Тази седмица компанията публикува видео, демонстриращо новите физически възможности, придобити от доброволеца след тази операция.По време на излъчването, което Neuralink предвидимо проведе на Platform X на Илон Мъск, представител на компанията запозна публиката с 29-годишния Ноланд Арбау, който преди осем години претърпява травма на гръбначния мозък и губи използването на четирите си крайника. Както обясни самият пациент, който е на специален стол, той не може да движи ръцете и краката си, а също така не усеща нищо под нивото на раменете.

В същото време самият доброволец беше в страхотно настроение по време на предаването, много се усмихваше и шегуваше. По думите му той е претърпял много лесно операцията за поставяне на импланта и още на следващия ден е бил изписан от болницата. След известно обучение и настройка на оборудването той се научи да контролира курсора на екрана на лаптопа с ума.

Опитва стратегическата игра Civilization VI и шаха, но Ноланд Арбоу предпочита втория и на някакъв етап толкова се увлича от това занимание, че му е много трудно да изчака батерията на чипа да се зареди отново за да продължи експериментите си. Нека ви напомним, че зарядът на импланта е достатъчен за няколко часа непрекъсната работа, след което трябва да се попълни с помощта на специална възглавница с функция за безжично зареждане. Предполага се, че серийната версия ще се зарежда, докато пациентът е в леглото и спи.

Първият пациент с мозъчен имплант Neuralink призна, че технологията на компанията не е лишена от недостатъци, но той е убеден, че е в самото начало на пътуването и вече в сегашния си вид нейните разработки са променили значително живота му. Експерти, интервюирани от CNBC, обясниха, че други разработчици на невронни интерфейси са постигнали подобни резултати много преди Neuralink, но активността на тази компания по отношение на научните публикации все още е изключително ниска.

Ще минат няколко месеца, преди американските регулатори да позволят на Neuralink да извършва операции на други доброволци и по-късно да започне масово производство и инсталиране на имплантите. Представители на компанията казаха, че се надяват в бъдеще да се научат как да възстановяват загубеното зрение с помощта на своите импланти.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!