Горещи новини

Пчелите различават четни от нечетни числа

| 12:39

Пчелите са единственото известно животно, с изключение на хората, способно да различи разликата между нечетни и четни числа, установиха учени.Когнитивната способност идва естествено за хората, но досега никое друго животно не е доказано да притежава това умение.

Австралийски изследователи подариха на медоносните пчели различни парчета карти, закрепени с щифтове на стена с до десет фигури – кръгове, квадрати, диаманти и триъгълници.

Някои карти имаха четно число (2, 4, 6, 8, 10), докато други имаха нечетно (1, 3, 5, 7, 9).

Изследователите обучиха две групи пчели, като една кохорта научи, че нечетните карти имат горчив вкус благодарение на хинин (който пчелите не харесват), а четните опции имат приятен вкус благодарение на захарната вода (на която пчелите много се радват).

В другата група нечетното беше вкусно, докато четното беше неприятно.

След няколко тренировки, за да научат разликата между нечетно и четно, пчелите успяха да постигнат 80% успех.

По-късно учените увеличиха броя на фигурите на картите до повече от десет и откриха, че бръмчащите насекоми остават опитни дори когато са показани 11 или 12 форми.

Този процент на точност от 70 процента беше „впечатляващ“, казаха изследователите, като се има предвид, че насекомите никога преди не са виждали толкова много форми.

Учените установиха, че пчелите, които са научили, че нечетното е вкусно, е по-лесно да разграничат коефициенти и четни числа, отколкото тези, които са научили, че четното е добро. При хората е вярно обратното, като четните числа идват по-естествено.

„Ние сме склонни да реагираме по-бързо на четни числа с действия, извършвани от дясната ни ръка, и на нечетни числа с действия, извършвани от нашата лява ръка“, пишат авторите на изследването от университета Monash и университета RMIT в The Conversation.

„Ние също така сме по-бързи и по-точни, когато категоризираме числата като четни в сравнение с нечетни.“

Изследователите продължиха: „Нашите резултати показаха, че миниатюрните мозъци на пчелите са в състояние да разберат понятията за нечетно и четно.

Досега нечетна и четна категоризация, наричана още класификация по паритет, никога не е била показвана при нечовекоподобни животни. В новото проучване показваме, че медоносните пчели могат да се научат да правят това.“

Работата, публикувана в списание Frontiers in Ecology and Evolution, установи, че фактът, че един прост мозък, като този в черепа на медоносната пчела, може да различава коефициенти и четни стойности, означава, че повече животни вероятно също имат тази способност.

„Констатациите трябва да насърчат по-нататъшното тестване на обработката на паритет в по-голямо разнообразие от животни, за да информират за нейните потенциални биологични корени, еволюционни двигатели и потенциални технологични иновации за обработка на концепции“, пишат учените.

Остава донякъде загадка как пчелите са успели да разграничават четните и коефициентите, но изследователите предполагат, че могат да направят двойки от наличните форми и след това да видят дали има останала една в края. Ако има, тогава е нечетно, ако не, е четно.

Това не е първият път, когато пчелите впечатляват учените с математическото си майсторство.

Същият набор от изследователи в новото проучване също установи наскоро, че пчелите разбират абстрактната концепция за нула и знаят числа, по-големи от четири, дори и да не могат да ги броят.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!