Горещи новини

Пуснаха три спасени мечета на свобода в Рила

-20:21-Razloginfo.com

Природозащитната организация WWF, съвместно с Министерството на околната среда и водите (МОСВ), фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ и Арктурус (ARCTUROS) – Гърция, даде шанс за нов живот на три осиротели мечета. В рамките на няколко съвместни операции малките Никола, Мишо и Анета бяха уловени, обгрижени в специализирани центрове у нас и в чужбина и, в крайна сметка, върнати обратно в природата. Експертите са единодушни, че на тази възраст те са изключително уязвими и без адекватна човешка намеса не са били в състояние да оцелеят.„Когато едно мече остане без майка, то няма от кого да усвои необходимите за живот умения. Няма откъде да научи как да си набавя храна, как да се защитава, да се крие, да различава опасностите и да се катери по дърветата. Престоят му в рехабилитационен център, където да се научи да бъде истинска мечка в спокойна среда, незастрашена от хората, е неговият единствен шанс за оцеляване. Така, освен че опазваме неговия живот, работим и за превенция на евентуални бъдещи конфликти с потенциални щети“, разказва консервационният биолог Александър Дуцов, старши експерт в програма „Опазване на видове“ и член на Спасителния мечешки отряд на WWF.

Трите мечета бяха пуснати отново на свобода на внимателно подбрано място, местообитание на кафяви мечки, на територията на Национален парк „Рила“. Те бяха транспортирани до там, настанени в специални клетки. Връщането им в дивата природа идва след като от Центъра за рехабилитация Арктурус прецениха, че мечетата са достигнали подходяща възраст и килограми, гарантиращи, че няма да имат естествени врагове.

Освобождаването на мечетата се състоя при изключителни мерки за безопасност, тъй като дори тридесеткилограмово мече е в състояние да рани тежко възрастен мъж, предупреждават експертите. Животните са маркирани с GPS нашийници, които позволяват тяхното непрекъснато проследяване и по този начин ще се гарантира безопасността както на хората, така и на животните. Проследяването се извършва в реално време и с него са ангажирани експерти от WWF и НП „Рила“.

Източник: anons.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!