Горещи новини

ПСС: Загиналият младеж е бил на 100% екипиран, но е карал в забранен район

-9:49-Razloginfo.com

Подценяване на условията в планината. Това е основната причина за смъртта на 18-годишния скиор, който загина вчера в един от улеите на връх Тодорка в посока хижа Бъндерица.

И днес времето ще бъде ветровито, със снеговалеж и лавинната обстановка продължава да бъде опасна за скиорите, съобщи Емил Нешев, директор на Планинска спасителна служба към БЧК, цитиран от БНТ.

В 11.28 ч. вчера е подадена информация за паднала лавина и затрупан човек под нея. Спасителите се озовават на място за по-малко от 10 минути, но само констатират смъртта. Изнасят тялото от улея в района, който е бил изключително лавиноопасен, обясни Емил Нешев от ПСС.

Между 50 и 120 см е дебелината на лавината, а ходът й е от порядъка на километър. Това е огромна маса, допълни той.

Да, момчето е било екипирано с всичко необходимо, но при такива условия и такъв терен, това няма как да те спаси, допълни той.Районът е забранен за фриирайд и подобни дейности, категоричен е Нешев. Този проблем не трябва да се решава със забрани и рестрикции. Всичко води към типове спорт като фриирайд, така че просто трябва да се намери начин той да се регламентира и да бъде надеждно охраняван, обясни още планинският спасител.

Нека всички, особено в тази честа смяна на атмосферните условия и индикации за промени в планината, да търсят повече информация за времето, да гледат прогнозите. Много е опасно в момента, просто не трябва да бъдем там, категоричен е Нешев.

Условията в планините стават по-тежки, както и опасността от лавини, защото се очаква нов снеговалеж. Не препоръчвам излизането извън маркираните писти, каза в заключение планинският спасител.

Един от най-добрите фрийрайдъри на България

18-годишният Борислав Гарибов си отиде на склоновете на Пирин, където буквално е отраснал. Бобо е член на Националния отбор по фрийрайд и е един от най-талантливите и перспективни млади спортисти, пише trafficnews.bg.

Още от съвсем малък Бoбо трупа участия и подиуми във всички фрирайд състезания и събития на родната ни сцена. Последните три зими записва и първите си международни изяви на най-високия ранг състезания за младежи в Австрия.

Бобо е прекарвал много време в тренировки с Борис Първанов, който е сноубордист, отново фрийрайдър. Има множество успехи и медали от състезания.

Макар и оборудван по всички стандарти – с еърбег раница и друга лавинна екипировка, днес той губи живота си, след като лавина го застига в един от Бъндеришките улеи.

По време на трагичния инцидент се е спускал с треньора си. Нелепа случайност слага край на живота му. Еърбегът му се е отворил, но се е разкъсал от клоните на дърветата. Момчето е било пометено от снежната маса и е открито забито в дърво.

Така наречените „Бъндеришки улеи“ е общо название на улеите, които се спускат по западния склон на вр.Тодорка и слизат в Бъндеришката долина. Сред ски и сноуборд компаниите са извесни с имена, тясно свързани с местоположението им спрямо горната станция на седалковия лифт. Характерно за тях е, че са с респектираща денивелация (над 600м) и сенчесто изложение. Често тук може да се намери и доста добър пръхкав сняг. По тях има сериозна лавинна опасност.

По първоначални данни младежът е бил със сноуборд, въпреки че се състезава със ски.

Близки и приятели на младежа написаха десетки прощални писма в профила му във фейсбук.

От Планинска спасителна служба също излязоха с официално съобщение за трагичния инцидент: „Eдин млад човек загина днес при тежък лавинен инцидент в Бъндеришките улеи в Пирин, над Банско. Сигналът постъпи в Планинска спасителна служба при Български Червен кръст (ПСС при БЧК) в 11:28 ч с обаждане по телефона на дежурен планински спасител от отряд Банско. Свидетел съобщава, че скиор е попаднал в лавина и има нужда от помощ. Веднага се организира група от трима спасители и спасително куче, които с моторни шейни успяват да достигнат до пострадалия за 10 мин. При пристигане на място констатират смъртта му, изкопават го от затрупалите го снежни маси, транспортират тялото и го предават на Спешна медицинска помощ и полицията. В последните няколко дни имаше изключително много информация за сложната лавинна обстановка. Подценяването на условията в планината е една от най-честите грешки, които могат да доведат до много тежки инциденти, понякога и с фатален край. ПСС при БЧК предупреждава, че лавинната обстановка в планините продължава да е сложна и препоръчва да не се предприемат рискови излизания извън маркираните ски писти и зимни туристически маршрути. ПСС при БЧК изказва най-искрените си съболезнования към роднините и близките на загиналия.“

Припомняме, че снощи от Българска Лавинна Асоциация предупредиха за лавинна опасност. Ето какво написаха още снощи те:

Силният вятър от юг в последните 36 часа, който продължава и сега в Пирин, Рила и Витоша с пориви над 15 м/с по билата, е направил сериозни навявания на всички изложения, различни от юг. Вчера в района на Каркъма под вр. Тодорка навявките се цепеха дори на много нисък наклон. Имаме сведения за редица естествени лавини и такива предизвикани от човек в Пирин в района на вр. Вихрен, Хвойнати, западния склон на вр. Тодорка, в Рила в района на Мальовица, както и на Витоша. В комбинация с обилния на места снеговалеж и по-високи температури, снежната покривка в утрешния ден се очаква да бъде сериозно натоварена.

Очаква се: значителна лавинна активност (спонтанна и предизвикана от човешко натоварване); във високата част на планините и на границата с горския пояс; на всички изложения, но повишена на С, СИ, СЗ.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!