Горещи новини

Проф. Николай Овчаров пред евродепутати в Страсбург: Тече възродителен процес срещу българите в РСМ

| 10:48

Наши учени представиха аргументи в защита на историята и езика ни. Занесоха 200 книги, издадени от БАН за езика и историятаВ Република Северна Македония се извършва своеобразен възродителен процес спрямо българите там в последните десетилетия. Тази теза е застъпил проф. Николай Овчаров по време на разговорите на българската делегация учени в Европарламента днес.

Заедно с него в Страсбург бяха и проф. Пламен Павлов, проф. Ана Кочева и доц. Спас Ташев като част от Националния кръг “За Македония”. В края на миналата седмица те представиха в София меморандум от над 19 изтъкнати български учени, интелектуалци, журналисти до всички страни в ЕС, който съдържа научните аргументи, които обосновават българската позиция във връзка с наложеното вето на РСМ. Обяснено е точно защо не сме съгласни с кражбата на история и език.

“Ако ние, българите, днес признаем неправомерните искания на РСМ, какво ще кажем на нашите деца. Нали по този начин ще ги лишим от историята на техния народ, записана не само от български, но и от византийски, старофренски, старонемски, староруски и други хронисти. А и вие самите, наистина ли искате да приемете безусловно в нашия велик съюз да влезе страна, изградила миналото си чрез кражба и фалшифициране на историята? Убедени сме, че това не може да бъде истина! Защото противоречи на философията на самия Европейски съюз, създаден с Маастрихтския договор от 1992 г. Ние, българите, вярваме в неговите ценности и ще ги отстояваме докрай!”, гласи част от документа, написан от кръга “За Македония”.

Именно на меморандума стъпиха и срещите в Страсбург днес, но нашите учени са засегнали и още теми. Изложението им е било внимателно изслушано и добре прието по време на дискусиите.

Първият кръг разговори бе с групата “Западни Балкани” на Европейските консерватори и реформисти. “В залата присъстваха 8 наши евродепутати, както и 10 техни колеги от други страни-членки на ЕС, но имаше и 300 гледания онлайн на евродепутати, които не бяха в залата, но видяха и чуха какво говорим”, уточни проф. Овчаров.

“Проф. Ана Кочева изнесе основната презентация, изключително аргументирано, не само за езика, разбира се, макар тя да е специалист, но и по всички въпроси, свързани с историята. Аз наблегнах в моето изказване на възродителния процес спрямо българите в РСМ. Доц. Спас Ташев говори много важни неща за правата на човека до днес и за фалшификациите, които са правени и при последното преброяване в РСМ, и преди това. Проф. Пламен Павлов също конкретизира въпросите от историческото познание”, разказаха проф. Овчаров.

Следобед в програмата бяха още срещи с българските представители в Европейския парламент и участие в заседания на ЕП.
Нашата делегация е занесла в Страсбург около 200 книги – издания на БАН, за езика и за македонската идентичност.

Ножът е опрял до кокала. В следващите седмици се очаква натиск за решаване на проблемите със Северна Македония (РСМ), заяви още  проф. Николай Овчаров. Той обясни, че българските историци ще убеждават европейските депутатите за правотата на българските искания. Ето това представлява войнственият македонизъм. Ние искаме РСМ да влезе в ЕС, но за да го направи, трябва да изпълни определени критерии, настоя проф. Овчаров. Той дори се пошегува, че културният център можело да е подпален заради пътуването на българските историци до европейския парламент в Страсбург.

Битката, която водим, не е за Северна Македония, ние водим битка за българската история. Ако ние приемем техните постулати за различни гледни точки, утре ще се наложи да обясняваме на нашите деца защо Самуил е македонски цар, каза проф. Овчаров.

Източник: epicenter.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!