Горещи новини

Проф. Мартин Вечев от INSAIT дари 40,000 лева за подготовка на националния отбор по олимпийска информатика

| 14:34

Проф. Мартин Вечев от Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT, дари 40 000 лева за подготовка на националния отбор по олимпийска информатика. Личното дарение ще осигури провеждането на националните лагер-школи по състезателна информатика през 2023 година, важен елемент за развитието на българските таланти в областта на информатиката, съобщиха от института.Международната олимпиада по информатика – най-престижното състезание за ученици в света на информатиката, е създадена по инициатива на България. Първата олимпиада се провежда през 1989 година в Правец и в нея участват 13 държави. Днес броят на страните участнички е 88, а България се нарежда на пето място по брой на медали във вечната ранглиста. Неизменна част от подготовката на българските олимпийци са школите за подготовка на разширените национални отбори, както и националната лагер-школа по информатика, организирани от Института по математика и информатика (ИМИ-БАН) и от Съюза на математиците в България (СМБ). Дарението от проф. Мартин Вечев ще осигури пълноценното провеждане на тези школи през 2023 година.

„Българската олимпийска школа развива в учениците интерес към фундаменталните познания по математика и информатика. Амбицията на INSAIT е да привлича и развива именно таланти с такъв потенциал. Например, Христо Венев, най-успешният български олимпиец, на второ място във вечната ранглиста на Международната олимпиада по информатика, завършил Оксфорд с отличие, е докторант в INSAIT. Смятам, че за България е важно тази школа да се развива, надгражда и подкрепя“, сподели проф. Мартин Вечев, архитект на INSAIT.

„Институтът по математика и информатика, и Съюзът на математиците в България традиционно организират подготовката на националните ни отбори по математика и информатика, и на техните разширения. Благодарение на всеотдайната работа на нашите колеги, на учениците и на техните учители, България уверено и заслужено стои на водещи позиции в международните състезания и олимпиади. Уверени сме, че съвместните ни усилия ще продължат и занапред да ни карат да се гордеем с работата си и с постиженията на нашите състезатели“, заяви проф. Петър Бойваленков, директор на ИМИ-БАН и зам.-председател на СМБ.

INSAIT – Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, разположен в София, България, е първият институт в Източна Европа, който предлага условия за работа на световно ниво, съответстващи на тези във водещите западни университети и институти. Институтът е структуриран като специално звено към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е създаден в партньорство с швейцарските ETH Zurich и EPFL, два от най-добрите технологични университети в света. Водещи учени от топ американски, европейски и израелски университети, и изследователски лаборатории ръководят и съветват института. Основният фокус на INSAIT е върху научните постижения: провеждане на изследвания на световно ниво, привличане на международни учени с изключителни постижения и обучение на следващото поколение студенти и технологични лидери.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!