Горещи новини

Проф. Асена Сербезова: Зеленият сертификат не е дискриминация

-17:24-Razloginfo.com

Има много примери за дискриминация в нашето общество, но изискването за “зелен” сертификат не е едно от тях. Така започва поста си във Фейсбук, в който коментира вчерашния протест на партия “Възраждане”, здравният министър проф. Асена Сербезова.Според професора “разделянето на хората в групи по даден рационален признак не е дискриминация. Никой, например, не говори, че пушачите са дискриминирани, въпреки, че в ресторантите е забранено да се пуши, освен в откритите части, защото опазването на здравето на непушачите е по-висша ценност”, казва здравният министър.

Тя продължава, като пояснява, че “зеленият сертификат” не е дискриминативен, а напротив.

“Без валиден “зелен сертификат” не можем да посещаваме ресторанти, но пред нас има точно три възможности, за да ги посещаваме по време на пандемия, опазвайки собственото здраве, и това на другите, и само една от тях е ваксинация.

Това, че може да направим един от три избора в никакъв случай не ни поставя в условията на дискриминация.”

По думите й сертификатът дава възможност на хората, които го притежават, да получат достъп до различни обществени места, както и да предотврати разпространението на инфекцията.

И още: “Много държави в усилията си да ограничат разпространението на коронавирусната инфекция въведоха национални сертификати. Нито една държава не може да бъде успешна в борбата си с коронавирусната инфекция, ако е сама в усилията и мерките”.

Тя продължава, като обяснява, че справянето с пандемията изисква съвместни усилия между всички държави в ЕС и техните граждани.

“Координирано трябва да бъде и последващото премахване на мерките. Въвеждането на общ подход спрямо издаването, проверката и приемането на оперативно съвместими сертификати за COVID-19 се основава върху взаимното довериe”, уточнява здравният министър.

Тя завършва поста си с това, че липсата на доверия у хората “не се дължи на ваксините, нито на “зеления” сертификат, а на фактори, започнали да го подкопават много преди да се появи COVID-19…Диалог, основан на споделяне на притеснения, както и на споделяне на факти и статистика”.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!