Горещи новини

Проучване предупреждава, че може да се объркаме, когато търсим живот в космоса

-9:33-Razloginfo.com

В света на астрономията няма да има по-голямо постижение от намирането на живот на планета извън Земята. Знаем, че в нашата Слънчева система няма интелигентен живот извън Земята. Все още има шанс да намерим някаква форма на живот на Марс или, още по-добре, под ледените кори на луни като Енцелад или Европа, но ако искаме да намерим извънземен живот, може да се наложи да потърсим други звездни системи за него.

Това означава да се опитаме да извлечем информация от наблюдения, направени на невероятно разстояние, и както посочва нова изследователска статия, публикувана в AGU Advances, може да се окажем в ситуация в която да „намерим“ живот, който всъщност го няма.В статията авторите обясняват, че настоящата технология на телескопа в крайна сметка може да доведе до фалшиви положителни резултати, когато изследователите се опитват да намерят признаци на живот в други светове. Те казват, че макар да можем да открием присъствието на кислород в атмосферата на планетата с все по-голяма и по-голяма надеждност, това не е достатъчно, за да обявим планетата за обитаема, още по-малко да определим дали там има живот.

Телескопите, способни да „характеризират планетарната среда“, биха били изключително важни за учените, които се надяват да докажат, че животът съществува в друг свят. Това означава да се открият други така наречени „биоподписи“, които намекват за наличието на живот в допълнение към факта, че на планетата може да има кислород.

„Това е полезно, защото показва, че има начини да се получи кислород в атмосферата без живот, но има и други наблюдения, които можете да направите, за да разграничите тези фалшиви положителни резултати от реалната ситуация“, казва в изявление Джошуа Крисансен-Тотън, първи автор на изследването. „За всеки сценарий се опитваме да кажем какво трябва да направи телескопа, за да различи това от биологичния кислород.“

Въпросът тук не е толкова, че кислородът е лош показател за живота. В действителност, доколкото знаем, кислородът е необходим, за да съществува животът на дадена планета, така че намирането му в атмосферата на планетата би било много голяма стъпка към определяне на обитаемостта. Знаем обаче, че кислородът може да съществува на планета без живот, тъй като разграждането на водата от радиацията също може да доведе до натрупване на кислород в атмосферата на планетата.

В същото време геологичните събития могат да произведат изобилие от въглероден окис и водород и виждането на всички тези газове заедно около планетата може да накара учените да стигнат до заключението, че там има живот, когато в действителност това не е нищо повече от мокър, безжизнен свят.

„Ако стартирате такъв модела за Земята, с това, което според нас е първоначалната инвентаризация на летливи вещества, вие получавате надеждно един и същ резултат всеки път – без живот не получавате кислород в атмосферата“, обяснява Крисансен-Тотън. „Но открихме и множество сценарии, при които можете да получите кислород без живот.“

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!