Горещи новини

Проучване предполага защо децата са по-малко застрашени от COVID-19

-14:14-Razloginfo.com

Ново проучване, публикуване в научното списание „mBio“ внася светлина върху въпроса защо децата имат щит срещу коронавируса и го прекарват по-леко.

Оказва се, че ваксината срещу морбили, паротит (заушка) и рубеола, позната като ваксина MMR II би могла да има значително защитно действие срещу COVID-19. Тя дори се предлага като алтернативен вариант за справяне с пандемията, докато алтернативните ваксини бъдат проучени добре.

Досега в научните среди имаше подобни предположения, но новото изследване показва, че нивата на антитела от клас IgG срещу коронавируса при пациенти, ваксинирани с MMR ii, произведени от Merck, са в обратна пропорционалност с тежестта на заболяването при пациенти, излекувани от болестта. Ваксината съдържа щам на морбили Edmonston, щам на заушка Jeryl Lynn (ниво В) и щам на рубеола Wistar RA 27/3. „Получените данни показват, че MMR ваксината може да бъде защитна стена срещу COVID-19. Това може също да обясни защо децата имат много по-ниска честота на заболяване от COVID-19 от възрастните, както и много по-ниска смъртност. Повечето деца получават първата си MMR ваксина на възраст между 12 и 15 месеца и втора – между 4 и 6 години“, обясни шефът на екипа на изследването Джефри Е. Голд.


За да извършат това проучване, изследователите разделят 80 души на две групи. В първата са 50 души, родени в САЩ, с МMR антитела от ваксината MMR II. Във втората група са останалите 30 доброволци, които не са получили ваксината MMR II, но които имаха MMR антитела след боледуване от морбили, заушка или рубеола, съобщава „Дарик“.

Използвайки данни от тези групи, изследователите установяват, че колкото по-високо е нивото на антителата от заушка, създадени от ваксината MMR, толкова по-ниска е тежестта на коронавирусната инфекция, независимо от възрастта на пациента. „Ваксината MMR II се счита за безопасна ваксина с много малко странични ефекти. А ако тя дава допълнителна полза от предотвратяване на инфекцията за COVID-19, от предотвратяване на нейното разпространение, намаляване на тежестта на заболяването или комбинация от всички тези ползи, тогава става дума за интервенция с много висока ефективност при нисък коефициент на риск“, заключава експертът.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!