Горещи новини

Протест на жителите на Кресна за магистрала „Струма“ извън Кресненския пролом

-13:40-Razloginfo.com

Жители на Кресна се събират в 17:30 ч. на 02 юни, петък, на градския площад на протест за истинска магистрала извън Кресненския пролом и запазване на сегашното трасе Е-79 като алтернативен път.Протестите за магистрала извън дефилето продължават почти всеки ден. Те изразяват волята на жителите на Кресна, която е ясна от години. Още през 2017 г., в рамките на обществените обсъждания, местните хора, експерти, еколози, активни граждани, рафтъри заявиха позиции против този вариант през дефилето и разделяне на магистралата на две трасета в двете посоки — едното през дефилето, другото извън него. Отсечката дори няма да бъде със статут на магистрала.

Въпреки това тайно още през април месец Министерството на регионалното развитие и благоустройството под ръководството на министър Иван Шишков издаде разрешително с предварително изпълнение за строеж на магистралата през Кресненския пролом. Багерите влязоха на 16 май и ние отказваме да плащаме за безочието на служебната власт, защото Европейската комисия категорично каза, че трябва нова екологична оценка и маршрут извън дефилето.

Протестиращите настояват:
– Да се разработят равностойно и да се разгледат алтернативи ИЗВЪН Кресненското дефиле.
– Е-79 да остане локален път.

Жители на Кресна, природозащитници и рафтинг общността искат да зададат следните въпроси на Министър Шишков, министър Карамфилова, Президента на Република България:

– Ще поемете ли персонална отговорност за безвъзвратното унищожаване на едно от най-уникалните места в България и Европа за бъдещите поколения?
– Ще поемете ли персонална отговорност за човешките животи, които ще бъдат загубени от един зле измислен проект, от една не-магистрала?

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!