Горещи новини

Промениха наказанията за киберпрестъпления и склоняване към блудствени действия

| 18:04

От две до осем години затвор става наказанието за склоняване на непълнолетни към блудствени действия. Промяната в Наказателния кодекс бе гласувана на второ четене днес.Според нея, който чрез употреба на сила или заплашване, или чрез използване на положение на зависимост или надзор склонява непълнолетно лице да участва в действително, виртуално или симулирано блудствено действие, включително содомия, мастурбация, сексуален садизъм или мазохизъм, както и за похотливо показване на човешки полови органи, се наказва с лишаване от свобода до шест години. А ако го склонява да участва в действително, виртуално или симулирано съвкупление, полово сношение, сексуален садизъм или мазохизъм, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години.

В хода на дискусията Атанас Атанасов отбеляза, че много трудно се разкриват компютърни престъпления без да се прилагат СРС-та. Той приветства промените в НК и обяви, че те са в правилна насока, тъй като подпомагат органите по разкриването на киберпрестъпления. Атанасов обясни още, че сега, за да се прилага СРС, предвиденото наказание трябва да е над пет години.

Завишават се наказанията и за киберпрестъпленията. Досегашният текст предвиждаше, че който неправомерно осъществи достъп до информационна система или части от нея, в немаловажни случаи се наказва с лишаване от свобода до две години. Според приетите промени думите „две години“ се заменят с „шест години и с глоба до три хиляди лева“.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!