Горещи новини

Прокуратура обвини две лица за участие в престъпен сговор за компютърни измами

-15:29-Razloginfo.com

Специализирана прокуратура привлече към наказателна отговорност две лица за участие в престъпен сговор, създаден с цел финансови облаги от компютърни измами (престъпления по чл. 321, ал. 6 и чл.212а, ал.1 от НК).Двамата обвиняеми са задържани на 26.10.2021 г. в София при специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура. В хода на действията по разследването са претърсени три адреса, иззети са компютърни конфигурации, мобилни телефони и документи. Намерено и иззето е и неголямо количество канабис. Разпитани са множество свидетели, извършени са и разпознавания.

Установено е, че участниците в престъпния сговор са използвали зловреден софутер, с който заразявали стотици компютри в страната. Те разпращалии стотици хиляди фишинг съобщения от името на частни съдебни изпълнители, несъществуващи телекомуникационни компании, промоционални предложения от верига магазини за техника, фалшиви уведомления от НАП, КПКОНПИ, Агенция по вписванията, банки, призовки от КАТ и др. Към фишинг мейлите е бил прикачен файл с компютърен вирус, неразпознаваем от много антивирусни програми. Заразените компютри били свързани с ползван от обвиняемите сървър (деактивиран и иззет от разследващите).

Така киберпрестъпниците си осигурявали достъп до всички данни в заразените компютри – лични и фирмени документи, пароли за достъп до онлайн банкиране, профили в пощи и социални мрежи.

Средствата от сметките на пострадалите били прехвърляни по сметки на финансови мулета в страната, които ги изтегляли в брой и предавали на ръка на обвиняемите. За целта били използвани подменени СИМ карти на титулярите. Разследва се хипотезата, че за смяната на СИМ картите обвиненяемите са били подпомагани от служител на телекомуникационна компания, който ги е снабдявал с данните на реалния им притежател.

Според събраните до момента  доказателства за малко повече от 2 години участниците в престъпния сговор са нанесли щети на три търговски дружества в размер на 1 млн. лв. Над 1 млн. лв. се очаква да достигнат доказаните вреди на десетките измамени физически лица.

На 29.10.2021 г. Специализираният наказателен съд определи за двамата обвиняеми най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!