Горещи новини

Прокуратурата започва проверка във всички предприятията за производство и съхранение на оръжия и боеприпаси

| 17:23

Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност във всички предприятия и места за производство и съхранение на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия на територията на апелативния съдебен район, който включва областите Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Това съобщиха от пресцентъра на институцията.Проверката е по разпореждане на апелативния прокурор на Пловдив Тодор Деянов.

Тя ще бъде възложена от шестте окръжни прокуратури в региона – Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали, на съответните контролни органи – дирекциите „Инспекция по труда“ и на Областните дирекции на Министерството на вътрешните работи във връзка със спазване на нормите по Закона за здравословните и безопасни условия на труд и на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Целта е да се установи дали се спазват условията и реда за обучения и инструктажи на служителите, дали са осигурени безопасни условия на труд, както и дали се спазват технологичните инструкции за работа с оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия.

Срокът за приключване на проверката е едномесечен.

Започва проверка и на оръжейния завод „Арсенал“ в Казанлък във връзка с вчерашния тежък инцидент, в който загинаха трима души. „Ще бъде изискана цялата документация, която урежда производствения процес, нормативната такава, вътрешните уредби, правилниците, като ще се проверява дали се спазва безопасността на труда, технологичните изисквания за работа на всички предприятия, които влизат в завод „Арсенал“ АД – Казанлък“, каза тази сутрин пред журналисти заместник-окръжният прокурор Гриша Мавров. Чакаме указания, но най-вероятно проверката ще започне още днес, добави той.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследването ще се води от Национална следствена служба. „Изготвили сме предложение до Апелативна прокуратура – Пловдив делото да бъде взето под специален надзор“, коментира тази сутрин окръжният прокурор Дичо Атанасов.

Инцидентът възникна вчера (4 октомври) в цех 150 на завод 4 на оръжейницата, в който се произвеждат изделия, свързани със звуково-светлинен ефект. При взрива загинаха 55-годишен мъж и две жени на 53 и 43 години, а друга 43-годишна жена е в болница с тежка черепно-мозъчна травма.

Срокът за проверката в завод „Арсенал“ АД е двумесечен, но по думите на наблюдаващия прокурор Юлияна Станева той категорично ще бъде удължен с оглед на тежестта и многобройните процесуално-следствени действия. Тепърва ще координираме и действията си с Регионалната инспекция по труда, допълни тя.

По думите на Дичо Атанасов, към момента основната версия за причината за тежкия инцидент остава тази за грубо нарушение на технологичния процес. Няма как да се случи подобен инцидент, ако няма такова нарушение, коментира той и добави, че паралелно се работи и по други версии.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!