Горещи новини

Проект „Фалшиви новини или как да формираме по-дълбока медийна грамотност“ в РПГ „Н. Стойчев“

| 9:16

От 2019 до 2022 година РПГ „Н. Стойчев“ работи по европейски проект по програма „Еразъм Плюс“ – стратегическо партньорство в областта на образованието и обучението – „Фалшиви новини или как да формираме по-дълбока медийна грамотност в съвременното училище“, който е разработен от д-р Елена Саянова, е реализиран в сътрудничество с партньорски училища от Словения, Австрия, Германия, Франция и Швеция.В рамките на този проект ние постигнахме по-висока медийна и информационна грамотност на нашите ученици благодарение на поредица от уъркшопове и други обучителни дейности, целящи постигане на умения за грамотно четене и анализиране на медийни текстове, развиване на способности на учениците да дават аргументирана оценка на информацията, да формират самостоятелни съждения и да подобряват критичното си мислене. По време на работата по проекта ние успяхме да разработим учебна програма за медийно образование за средното училище, компендиум успешни практики по формиране на медийната грамотност – проект-базирани уроци, семинари, малки проекти по метода на обърната училищна стая. От важно значение за преподавате от РПГ „Н. Стойчев“, ръководени от г-жа Пенева, беше да не само да решим проблемите, заложени в този образователен проект, а и да постигнем по-задълбочена интеграция на знанията, която предполага както изучаване на темите на изследвания проблем, така и запознаване с особеностите на националната култура на партньора и неговите възгледи.

Първи ден на заключителната среща по проекта започна с уъркшоп, чрез който учениците представиха себе си и държавата, от която идват. Тюторът – Михаил Хаджиев, представител на НПО „Рила & Пирин инициативи за растеж“, проведе обучение на тема „Как да разработим и представим Ted Talk“ по интерактивен начин и включи учители и ученици в дейностите.

Вторият уъркшоп „Киберсигурността“, беше проведен от г-н Слав Астинов, служител на международната IT компания „Semansys“ и бивш преподавател в РПГ „Н. Стойчев“.

Ден втори на работната срещата по проекта стартира с обучение, проведено от журналиста Мартин Димитров, представител на Асоциацията на европейските журналисти и организация Scoolmedia.com. Темата на уъркшопа беше „Образование, което може да пребори дезинформация“ и благодарение на активното си участие учениците подобриха своята медийна грамотност.

Учениците от РПГ „Никола Стойчев“ представиха резултатите от проведените от тях дейност „Ученици обучават ученици“. Мартин Беров от 12б клас запозна участниците с новите фобии, породени от прекомерното ползване на социалните мрежи. Симеон Крайнов от 11б клас разказа за явлението „Реч на омразата“ и даде съвети как да се реагира разумно на подобни случаи. Иван Тинчев ученик от 11б клас разработи и представи забавна Kahoot викторина, свързана с основните концепции и теми на медийната грамотност. Работният ден завърши с културна програма, представена от местни самодейци, разкриваща тайните на ритуала Гергьовден.

Трети ден от работната среща започна с работилница „Art-based Approach”, основната цел на която беше преосмислянето на прекомерно голямото ползване на социалните мрежи от страна на младите хора. Уъркшопът постави учениците в реални житейски ситуации на взаимодействие със съдържанието на социалните мрежи и допринесе за осъзнаването на многобройните отрицателни последствия за личностното им развитие.

Уъркшопът беше изнесен от г-жа Даниела Маркова, project managerв Hewlett Packard Enterprise Company (HPE), мултинационална компания за информационни технологии, базирана в Барселона, Испания.
Всички участници в проекта изразиха огромното си задоволство от своя престой в Разлог и готовност да сътрудничат с РПГ „Н. Стойчев“ в бъдеще.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!