Горещи новини

Продължават проучванията на крепостта Калята, над Якоруда

Този сезон Националният исторически музей ще проведе редовни археологически проучвания на 12 обекта. Финансирането ще се осъществи със средства спечелени по проекти на Министерство на културата и е на стойност от над 300 000 лева.

Снимката е илюстративна

Родопите и тази година са приоритетен район за археолозите от НИМ. През 2021 г. ще продължат редовните проучвания на крепостта Калята, над Якоруда.

В близост до нея ще продължат и проучванията на многослойния обект Св. Архангел, над с. Дъбница – един от най-интересните обекти на музея, който е бил населяван без прекъсване повече от 6000 години – от каменно-медната епоха до XIV в.Обектите на НИМ ще бъдат проучвани през целия сезон до месец октомври, като археолозите се надяват на нови и впечатляващи открития и находки, които да обогатят залите на музея и да разкрият тайните на българските земи през хилядолетията.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
error: Content is protected !!