Горещи новини

Продължават проучванията на крепостта Калята, над Якоруда

-11:15-Razloginfo.com

Този сезон Националният исторически музей ще проведе редовни археологически проучвания на 12 обекта. Финансирането ще се осъществи със средства спечелени по проекти на Министерство на културата и е на стойност от над 300 000 лева.

Снимката е илюстративна

Родопите и тази година са приоритетен район за археолозите от НИМ. През 2021 г. ще продължат редовните проучвания на крепостта Калята, над Якоруда.

В близост до нея ще продължат и проучванията на многослойния обект Св. Архангел, над с. Дъбница – един от най-интересните обекти на музея, който е бил населяван без прекъсване повече от 6000 години – от каменно-медната епоха до XIV в.Обектите на НИМ ще бъдат проучвани през целия сезон до месец октомври, като археолозите се надяват на нови и впечатляващи открития и находки, които да обогатят залите на музея и да разкрият тайните на българските земи през хилядолетията.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!