Горещи новини

Продажбите на смартфони намаляват, търсят се по-евтини устройства

| 15:57

Доставките на смартфони в световен мащаб са намалели с 9% на годишна база през второто тримесечие. Като причини се сочат икономическите затруднения и регионалната несигурност. Това показват предварителните данни на изследователската компания Canalys.Все пак Apple се радва на значителен интерес към своя iPhone 13, сочат данните. Доставките на този модел помогнаха за увеличаване на дела Apple до 17 процента в сравнение с 14 процента през второто тримесечие на 2021 г. Това класира компанията на второ място като цяло за периода април-юни.

Samsung заема първо място с 21% дял в сравнение с 18% година по-рано. Това се дължи до голяма степен на доставките на A-серията смартфони, която е от среден клас.

Китайските производители Xiaomi, Oppo и Vivo търпят двуцифрен спад в доставките, с дялове съответно от 14%, 10% и 9% (в сравнение със 17%, 11% и 10% през второто тримесечие на 2021 г.)

„Икономическите затруднения, слабото търсене и запасите“ са довели до това доставчиците да преоценят своите стратегии за остатъка от 2022 г., смята анализаторът Рунар Бьорховде. Според него, сега производителите може би ще се съсредоточат върху „коригирането“ при пускане на новите си модели, „тъй като потребителите с ограничен бюджет се пренасочват към устройства в долния край“.

Анализаторът Тоби Джу отбелязва, че разполагаемият доход на потребителите е повлиян „от рязко нарастващата инфлация тази година“. Все пак той очаква доставчиците да побързат с промоциите и специалните оферти, за да „ускорят разпродажбите“ преди пускането на пазара на нови продукти за празничния период в края на годината.

Canalys оценява доставките на смартфони за второто тримесечие на 2022 г. на 316 милиона бройки въз основа на данните за продажбите.

Източник: technews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!