Горещи новини

Продажбите на автомобили в Европа паднаха до нивото от 1996 г.

| 18:11

Пазарът на нови автомобили в Европа регистрира отрицателна динамика вече дванадесет поредни месеца. През юни продажбите достигнаха най-ниското си ниво от 1996 г. насам с 1,06 милиона регистрирани нови коли, по данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили.В сравнение с предходната година, продажбите на автомобили от някои марки са намалели с почти 50%, коментира данните Ройтерс. Най-засегнати през юни са марките от автомобилния концерн Volkswagen – обемите са намалели с една четвърт в сравнение със същия месец на миналата година.

Ако вземем предвид първата половина на годината като цяло, тогава концернът Stellantis показа най-силен спад в обема на продажбите – с 21,1%, в сравнение със същия период на миналата година.

Продажбите на леки автомобили Volvo също са силно засегнати, със спад от 47,9% през юни и 28,5% през първата половина на годината. Британският Jaguar Land Rover, собственост на индийски инвеститори, също имаше тежка първа половина на годината като цяло, тъй като продажбите паднаха с 34,7%, но спадът беше ограничен до 13,2% през юни.

Този месец много автомобилни производители ще отчетат резултатите от първото тримесечие, като BMW и Stellantis вече предупредиха за спад в продажбите. Географски, първичният автомобилен пазар потъва и в четирите големи европейски страни: Германия, Франция, Италия и Испания.

В допълнение към познатите фактори като недостиг на полупроводници и прекъсване на веригите за доставки, се наслагва проблемът с нарастващата инфлация, която принуждава потребителите да се съсредоточат върху по-важни позиции на разходите от закупуването на нов автомобил.

Източник: technews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!