Горещи новини

Продадоха първо издание на роман за Хари Потър за 90 000 долара

-15:14-Razloginfo.com

Рядко издание на първия роман за младия магьосник Хари Потър беше продадено на електронен търг за £ 68 000 ($ 90 000). Собственикът на книгата е била готова да я предложи на гаражна разпродажба за 50 пенса.

През 1997 г. първото издание на романа на Дж. К. Роулинг „Хари Потър и философският камък“ излиза с меки корици в тираж от само 500 копия. 300 от тях веднага са били изпратени в библиотеки и училища, а само 200 са били на свободна продажба в магазините. Поради тази причина копия без печат в от първото издание на хитовата поредица са високо ценени от колекционерите.

Шарлот Рамзи от Блекпул, Англия, не знаела за това и когато открила запазеното томче, сортирайки старите вещи на майка си, решила да го продаде по интернет за повече от символична сума. Книгата беше спасена по случайност, докато Рамзи попаднала на история за продажбата на подобна книга, гледайки новините.„Книгата ни беше подарена от семеен приятел, който реши, че аз и моите братя ще я харесаме. Все още сме привлечени от нея, но не можем да повярваме на късмета си – това Коледно чудо не се случва на обикновените хора“, призна жената в интервю за Би Би Си.

За 23 години стойността на книгата, закупена в книжарница за £ 11 (по-малко от $ 15 при сегашните обменни курсове), е нараснала над 6 хиляди пъти.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!