Горещи новини

Прогнозират 9% ръст на фалитите у нас през 2022 г.

-13:27-Razloginfo.com

Бум на фалити в България догодина, прогнозира компанията Euler Hermes. Според анализа й увеличението на несъстоятелностите у нас ще бъде с 9%, а на световно ниво – с 15 на сто през 2022 г.Причината е, че сега изкуствено се задържат фирмите на пазара чрез фискалните мерки за насърчаване на бизнеса и запазване на работните места, които държавите предприеха в пандемичната криза.

Според анализаторите именно драстичната намеса на държавно ниво е предотвратила всяка втора несъстоятелност в Западна Европа и всяка трета в САЩ през миналата година. Затова през 2020 г. се отчита спад на фалитите в света с 12%, а прогнозата е през тази те също да спаднат с 6 на сто.

В България обаче тенденцията е противоположна. У нас има 4% ръст на фалитите за 2020 г. и очаквания за повишение с 5% за 2021 г. Възходящ тренд се отчита вече и в други държави в Централна и Източна Европа, както и в развиващите се икономики по света, където възможностите за подкрепа от държавата са по-ограничени, се посочва в анализа.

“За първите три тримесечия на 2021 г. спрямо същия период на миналата година вече отчитаме ръст на несъстоятелностите у нас с 3%. Това е доста по-ниско от очакванията ни преди година, именно заради мерките в подкрепа на бизнеса, които бяха предприети в условията на пандемия, както и заради по-бързото възстановяване на глобалната икономика. Освен това в България процедурата по обявяване на несъстоятелност е много тежка и бавна, което традиционно “омекотява” статистиката спрямо реалната ситуация”, обяснява Камелия Попова, управител на компанията за България.

По думите й в момента е трудно да се правят прогнози доколко ще се форсира тази тенденция, защото тя зависи до голяма степен от това докога и какви мерки в подкрепа на бизнеса и икономиката ще продължи да прилага българската държава. При всяко положение обаче увеличение ще има и компаниите трябва да са внимателни в преценката на риска при сделките със своите партньори тук и в чужбина, категорична е тя.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!