Горещи новини

Прогноза: Цените на горивата ще падат още, с около 20 стотинки на литър до края на годината

-10:42-Razloginfo.com

Петролът поевтинява и за последните близо шест месеца достигна до най-ниското си ниво. На международните пазари цените паднаха под 80 долара за барел.„В рамките на месец ще видим намаление на цените на колонките поради факта, че търсенето в световен мащаб на горива е паднало значително. Говорим за над 10%, което е около 20 ст. надолу“, заяви в студиото на Bulgaria ON AIR Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

„На някои по-малки бензиностанции виждаме цени под 2,50 лв./л за бензин и за дизел. В момента и двете горива са с близка цена. Ще виждаме едни по-добри цени до края на годината“, прогнозира Хаджидимитров.

По думите му през ноември и декември потреблението на горива е по-ниско. Всички доставки до новогодишните празници се правят до края на октомври или до средата на ноември, за да бъде наред всичко с логистиката. Според него хората не пътуват толкова много не само в България, но и в Европа, и в света, а това може да е червена лампичка за приближаване на криза.

На въпрос, ако „Лукойл“ продаде активите си в България, ще се отрази ли това на цените на горивата, Хаджидимитров отговори, че една продажба на петролната компания няма как да промени пазарната цена.

„Не се определят цените от това кой ще бъде на власт или кой ще бъде собственикът“, каза Хаджидимитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Дерогацията свърши работа основно за компанията, за която беше направена, но не и за по-ниски цени – разликата беше 10-15 долара на тон, това е 2-3 ст. Няма как да се получат тези 76 ст. Има производствени разходи и заплати. Това беше измислена цифра, хвърлена в пространството“, коментира той.

По думите му в края на 2024 г. по европейска директива трябва да увеличим акцизите, това означава близо 30 ст. увеличение на цените на колонките.

„Почти навсякъде цените ще бъдат под 2,70 лв./л за дизела и под 2,60 лв./л за бензина. Газта ще се увеличи с 5-6 ст. до края на месеца“, прогнозира Хаджидимитров.

Той подчерта, че в ЕС сме с едни от най-ниските цени за горива на колонка.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!