Горещи новини

Пробиват масово компютри при работата вкъщи

-10:26-Razloginfo.com

По време на пандемията дигиталното ни здраве също се оказва в риск. Експерти по киберсигурност предупреждават – наблюдава се значително увеличение на рисковете в киберпространството. И това – след въвеждането на “хоум офис” или работа от вкъщи.

Повишеният риск се дължи на три основни фактора. Първо  – така наречения „фишинг”, където атаките са се увеличили с около 700%. Това са измами чрез социалните мрежи, имейл и дори телефон.

Второ – поради нуждата от бърза реакция на компаниите да въведат работа от вкъщи, много от тях не са способни да засилят защитите си – например, служители, които работят от лични устройства.

И трето – самата обстановка в момента. Все повече измами се възползват от притесненията на хората заради COVID-19 и предлагат фалшиви сайтове, продукти и информация.

А за да се предпазим, експертите съветват да следваме същите мерки за безопасност, като за физическото ни здраве.Те препоръчват да внимаваме повече с дигиталното си Аз и присъствието си в социалните мрежи. И още – дигитална хигиена. По-силни пароли, които да се сменят често и употреба на допълнителни средства за защита като например потвърждение със SMS. И не на последно място – повишено внимание, когато преглеждаме имейли, съобщения и статии.

Александър Велков е служител на една от най-големите компании за дистрибуция на IT технология. През ръцете и компютъра му минава огромно количество чувствителна информация. Повече от половин година обаче той е принуден да работи от вкъщи. Забелязва, че напоследък атаките срещу компанията му зачестяват. Неговият работодател е взел драконовски мерки за дигитална безопасност.

„Устройствата ни са криптирани, имаме богат набор от програми, които автоматично засичат всякакъв вид опасности, било то по какъвто и да е начин получени, и заключват устройствата.Просто хората трябва да са добре образовани и да могат да различат, когато има нещо съмнително в сайта или имейла, който получават”, обясни пред NOVA Александър. Други компании обаче нямат тази възможност.

„Голяма част от фирмите, на които им се наложи много бързо да преминат към този начин на работа, бяха неподготвени, защото никога не са планирали това да се случи бързо. Хората използват системи, които не са защитени. Достъпват отдалечено мрежата на своята компания по незащитен канал и това открива огромни дупки в сигурността.”, обясни експертът по киберсигурност Борис Гончаров.

Експертите предупреждават да следим внимателно работата си в онлайн пространството и да отваряме непознати линкове само ако сме сигурни, че са безопасни.

Опасност крие и електронната ни поща. По време на пандемията са зачестили случаите на измами, които се представят за съобщения от държавни институции и големи фирми.

„Първото нещо е „спри и се замисли”. Това, което виждаш като съобщение, дали е нещо, което редовно получаваш. Дали е част от работата. Другото нещо, което може да видите – дали има елемент на спешност. Ако изисква спешни действия, трябва много сериозно да се замисли човек”, каза още експертът. А като първа стъпка за дигитална сигурност, съветват:

„Човек да разгледа какво всъщност използва в ежедневието си, да влезе в тези системи, да види къде са указанията за сигурност и просто да ги последва.”

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!