Горещи новини

При тази инфлация, кредити теглете само при нужда

| 15:49

Стопиха се увеличенията на минималната работна заплата и на пенсиите покрай нарастващата инфлация. Хората продължават да теглят кредити, но дали е изгодно да се прави това в такъв момент коментира кредитният консултант Тихомир Тошев.„Кредити се теглят, когато ни трябват и когато сме преценили добре. Да теглим кредити, защото „ще прецакаме“ някого – не е добър вариант“, добави той.

Тошев обясни, че хората с изтеглени кредити са в по-изгодна ситуация, тъй като месечната им вноска остава същата на фона на падащата покупателна способност.

За да се компенсира спадът, работодателите увеличават заплатите.

С повече доход плащаме същата вноска. Ниските лихви по ипотеките също са стимул. Има ръст при закупуването на имотите не за инвестиционна цел, за живеене в тях“, посочи той.

По думите на кредитния консултант се наблюдава висока активност и на имотния, и на кредитния пазар – ръстът на ипотечните кредити е 20%.

Според него, ниските лихви по ипотеките са стимул и се наблюдава ръст при  закупуването на имотите не за инвестиционна цел, за живеене в тях.

„Българинът иска да живее в по-голямо жилище, най-търсени са 3-стайните апартаменти. Профилът на купувача – в средния/висок мениджмънт, доходи с над 3 хил. лв. на домакинството. За съжаление, голяма част от българите нямат достъпа и възможността да купят жилище в най-активните пазари – София, Пловдив, Варна“, отбеляза още той.

„80% от депозитите са от 5 до 10 хил. лв. Повечето хора не могат да се справят с цените за стоки от първа необходимост, сметките за ток, парно и вода – и посягат към спестявания, което не е добър показател. Ще трябва да се вземат, за да се овладее инфлацията. Хората с по-ниски доходи ще страдат много от нея“, категоричен бе кредитният консултант.

68 млрд. лв. са спестяванията на българите в банките, като те продължават да растат, макар и с по-слаби темпове, допълни още Тошев.

Източник: bnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!