Горещи новини

При зараза с Омикрон, забравете за пържени картофки и готови сладкиши

-10:55-Razloginfo.com

Консумирането на провъзпалителни храни – фаст фууд, заместители на захарта и готови сладкиши – се превръща в пречка за бързото възстановяване от щама Омикрон, докато пресните зеленчуци, горските плодове и билките допринасят за това, казва Сергей Чудаков, ръководител на отдела по превантивна медицина в NTI HealthNet.„Днес хората се хранят предимно с провъзпалителни храни, които не помагат за укрепване на имунната система, а напротив – отслабват я. Това са всички фаст фууд храни, особено любимите на мнозина пържени картофки, готова майонеза с оцет, готови сладкиши (бонбони, торти, други сладкиши)“, каза Чудаков.

Той заяви, че трябва да се обърне специално внимание на храните, съдържащи фруктоза.

„Съществува дългогодишно погрешно схващане, че фруктозата е по-здравословна от глюкозата. Изкуствените продукти, съдържащи фруктоза, се смятат за добро хранене, докато те всъщност имат провъзпалителен ефект и предизвикват инсулинова резистентност. Соковете, дори прясно изцедените, също невинаги са здравословни. По-добре е да избирате пресни плодове или да си правите смутита, а ако правите сокове, то това да са зеленчукови сокове (за предпочитане с билки) или поне сладко-кисели плодови сокове“, допълва лекарят.

Към провъзпалителните храни спада и всичко пържено – най-лошият вариант е пържено червено месо в големи количества. Най-безопасният начин за приготвяне на такова месо е да се вари или задушава, но е приемливо и качествено барбекю (ако продуктът не се обработва с огън, а с горещ въздух). Същото важи и за зеленчуците на скара.

„Що се отнася до противовъзпалителните храни, това са сладки и кисели плодове, почти всички зеленчуци – те са полезни както сурови, така и термично обработени, в зависимост от поносимостта – билки, които са богати на антиоксиданти, различни видове плодове, особено черни. Куркумата е много популярна сега – тази подправка също има противовъзпалителен ефект, но не трябва да се използва, ако имате гастрит или остро възпаление на червата“, казва Чудаков.

„Млечните продукти за много хора са провокатори на хронично възпаление, така че с тях не трябва да се злоупотребява, а е по-добре да се предпочитат ферментирали млечни продукти“, казва специалистът.

Овесените ядки, ако ги ядете всеки ден, също могат да бъдат провъзпалителни, затова се препоръчва да ги редувате с елда, ориз (най-неутралната зърнена култура) и ечемик“, заключава Чудаков.

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!