Горещи новини

Притеснения в Разлог заради емблемата на града – „Старчевата“. Ще я има ли?

-12:51-Razloginfo.com

Емблематичният за Разлог новогодишен кукерски фестивал „Старчевата“, който се провежда всяка година на първи януари е под въпрос. Епидемичната обстановка в града, а и в цялата страна, е тежка и на този фон хората се питат дали фестивалът въобще ще се състои.

Снимка: Старчевата, 1 януари 2020

В най – голямата разложка група във фейсбук – „Да думаме на разложчи, фногооооо!“,  вече няколко пъти бе подхваната темата, но ясен отговор все още няма. А би трябвало да се даде, защото на всички, които години наред поддържат искрата на кукерството в Разлог, е ясно, че това е свързано с много труд, финанси и време и не става от днес за утре.

Притесненията на хората са основателни и те с право се обръщат, с въпроси, към кмета и Общинския кризисен щаб. От друга страна, ако на национално ниво се вземе решение на този ден да бъдат забранени т.н. „събирания и празненства“ и на открито, то тогава евентуалното решение, на местна почва, да я има „Старчевата“, би се обезсмислило. На този етап ситуацията е патова. Няма полезен ход, а да се направи изключение от националните власти е химера, защото тогава биха реагирали доста градове, в които има подобни фестивали.

Въпреки това мераклиите, които в Разлог са хиляди, искат отговор за съдбата на фестивала и то в приемливи срокове.Ето някои от мнения от дискусията в групата без редакторска намеса:

Атанас Бонков:

Господин Герчев. Вие като кмет на община Разлог може ли да решите дилемата за карнавала „Старчевата“ на 1 януари в Разлог. г-н кмете зная, че е трудно положението в общината. Но Вие можете да решите проблема. Кажете на организаторите и жителите на Разлог. Да или Не. Благодаря.

––-

Аз разбирам притесненията, ама си мисля, че не е много честно да се прехвърля топката на кмет/община. Какво правим, ако една седмица преди нова година (или след 2 дена, 17 дена – все тая), се реши да ни заключат на национално ниво? Те цели държави се чудят утре какво ще се случи, а хората очакват ясноти за местни празници след 1.5 месеца.

Но пък едно могат да направят от

Община Разлог/ Municipality of Razlog

– да напишат нещо официално. Пример:

„Живо-здраво,
Наясно сме с притесненията на жителите на Община Разлог, че съществуват рискове за непровеждане на „Старчевата“, но към този момент не можем да дадем окончателен отговор, предвид създалата се в цялата държава ситуация.
Беречать!“
–––
Но разбери ме, че за тази работа да събереш костюми, музика и много други задачи трябва време и финанси. То не е само да се пачим на 55
––
Чини ми се, че никой неможе да каже още кее че е. Извадил сам кожите и ми е топка на коремо…
––-
Атанас Бонков е прав,с години и чекал тоо момент и той знае какво му коства.Всички мераклии чекаа тоа ден,но все пак требува да сме по-отговорни оти положението е сериозно. Все пак кмета каквото и да решаа че е в полза на хората,за да може повече хора да използваме термино „ЗА ФНОГО ГОДИНИ „.
–––
Господин Герчев покажи че си имал и имаш голямо сърце направи нашият РАЗЛОГ щастлив нека се радваме на старчевата този обичай и традиция бъдем и щастливи и горди РАЗЛОЖЕНЕ нищо Неви струва да ни направите щастливи и горди РАЗЛОЖЕНЕ благодаря ви предварително.
–––-
Кмета е капка в морето но Бойко каза че всички кметове си отговарят за района според мене кмета ще позволи и той на сто процента иска да има кукери!!!!
Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!