Горещи новини

Природният газ в Европа поевтинява до 130 евро за мегаватчас

-10:02-Razloginfo.com

Природният газ в Европа продължи да поевтинява и по време на търговията в четвъртък, достигайки нива около 130 евро за мегават час за пръв път в рамките на месец март.Ценовият спад е факт, тъй като продължават да отслабват опасенията за съкращаване или дори спиране на руските газови доставки за Европа въпреки продължаващата военна инвазия в Украйна.

По-рано в четвъртък руският газов гигант „Газпром“ заяви, че износът за Европа, преминаващ през засегнатата от войната страна, е стабилен и в съответствие с поръчките на клиентите.

Русия продължава да изпълнява задълженията си по договорите за доставка на природен газ в Европа, заяви и руският президент Владимир Путин на днешното заседание на правителството, в което се включи чрез видеоконферентна връзка.

Междувременно правителствата в ЕС подготвят планове за извънредни ситуации в случай, че доставките на природен газ бъдат спрени, като тази вече във Версай европейските лидери обсъждат предложения от ЕК план за намаляване на зависимостта си от Русия с две трети до края на 2022 г. Вчера пък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи, че ЕС разполага с достатъчно втечнен природен газ за останалата част от зимата.

Всичко това допринесе за днешното ново поевтиняване на синьото гориво с близо 15% към 133 евро за мегаватчас, като фючърсите на нидерландския газов хъб TTF дори за кратко удариха ценово дъно около 120,60 евро – най-ниско ниво от 28-ми февруари насам. Така само в рамките на три дни цената на европейския газ върна рязко от рекордния връх от 345 евро за мегаватчас, достигнат по време на търговията в понеделник.

Източник: nakratko.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!