Горещи новини

Признато: Най-древната цивилизация идва от България

-18:43-Razloginfo.com

 

Теорията, че на територията на днешна България преди повече от шест хилядолетия се е развивала най-древната човешка цивилизация, получи международно признание.В свое интервю известния американски историк професор Дейвид Антони оповести заключението си от негово изследване, което доказва, че на Балканите в периода от 6200 г. до 4500 г пр.н.е. се е развивалo най-старото световно общество.

Древната цивилизация е известна под името Стара Европа. Тя е процъфтявала далече преди разцвета на Гърция и Рим. Откритите до момента артефакти доказват дори, че тя се е развивала далече по-рано от възникването на първите градове в Месопотамия и Египет.

Американски научни издания признават, че по време на развитието на цивилизацията Стара Европа Балканите са били най-развитото и напредничаво място в целия свят.

Значително внимание се обръща на разкритото в началото на 70-те златно съкровище от Варненския некропол и комплекса в Дуранкулак. Показаната наскоро изложба Изгубеният свят на Стара Европа в Ню Йорк предизвика истински фурор сред американската публика, писа по повода Ню Йорк Таймс.

Комплексът в Дуранкулак е основно неолитно селище със своите 1 200 гроба, които съдържат най-голямото праисторическо съкровище в Югоизточна Европа. Последните научни разкрития, направени след разкопки в комплекса, доказаха, че обитателите на Северозападното Черноморие са били високо развита общност.

Техните традиции са се прелели в по-късно развилата се тракийска култура и първите древногръцки цивилизации, най-старата от които е Микенската цивилизация – около 2700–1120 пр. Хр.

Освен американската наука отскоро и Европа започна да признава, че Балканите са люлката на човешката цивилизация. Доказателство за това са селищната могила край село Караново, където е изкопан глинен печат, чиято възраст се определя на 3000 – 3500 г. пр.н.е., както и неолитните селища във врачанските села Оходен и Градешница, където намерените находки бяха датирани в периода от 3500 – 4000 г. пр.н.е.

За сравнение, смятаните доскоро за първи човешки цивилизации – Египетската и Шумерската, са възникнали около 3000 г. пр.н.е.

Източник: sanovnik.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!